Uitspraak over `tweede moeder'

Het Israelische Hooggerechtshof heeft gisteren het recht van een lesbische partner erkend op registratie als ouder van de biologische zoon van haar partner. Het hof gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht de vrouw te registreren als moeder van de vier jaar oude jongen. Advocaten voor de staat hadden aangevoerd dat een kind niet twee moeders kan hebben. Het Hof kwam echter met twee stemmen tegen een tot een tegenovergestelde conclusie. Rabbijn Avraham Ravitz, een parlementslid voor de ultra-orthodoxe Verenigde Torah partij, diende meteen een motie in het parlement in waarin hij woede uitte tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof. ,,Ik ken een staat die dit soort wetten had. Zij heette Sodom'', zei hij. ,,De rechters zijn intelligent, maar ze zijn afgesneden van joodse wortels en van de werkelijke gevoelens binnen de maatschappij.'' In Nederland geldt sinds 1998 een regeling voor gezamenlijk gezag. Staatssecretaris Cohen heeft een jaar geleden een wetsontwerp ingediend inzake adoptie door personen van hetzelfde geslacht.