Toonder wil nieuwe Bommelfilm

De 88-jarige Marten Toonder heeft plannen voor een nieuwe tekenfilm over zijn striphelden Ollie B. Bommel en Tom Poes. Het op de internationale markt gerichte project zal een investering van ten minste 20 miljoen gulden vergen.

Dat bevestigt de zakelijk directeur van de Toonder Group of Companies, B. Meenderman. Er is nog geen script, geen regisseur, maar vaststaat wel dat de film die de Toonder Group zal maken over Ollie B. Bommel en Tom Poes gaat, maar ook over andere bekende door Toonder gecreëerde figuren als Wammes Waggel, Bommels bediende Joost en de kunstenaar Terpen Tijn. ,,De heer Toonder heeft met ons gesproken over zijn wens om nog een film te maken. Wij hebben daar positief op gereageerd'', zegt Meenderman. Er wordt nu gekeken hoe fondsen voor de film geworven kunnen worden.

Het project zal zeker grootser worden aangepakt dan de eerste grote Bommel-tekenfilm Als je begrijpt wat ik bedoel, die Toonder in 1983 maakte met producent Rob Houwer, vertelt Meenderman. Die film kostte zo'n 3 miljoen gulden.

Toonder, die in 1986 met het maken van Bommelstrips stopte, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat die film, mede door de voor een animatiefilm beperkte productiekosten, niet aan zijn ideaalbeeld voldeed; hij noemde het ooit `een samenraapsel' dat weinig meer met zijn stripwereld te maken had.

Toonder grijpt nu zijn kans opnieuw, nu investeren in film in Nederland door gunstige fiscale maatregelen een hoge vlucht neemt. Bijna wekelijks roepen beleggingsmaatschappijen via advertenties particulieren op om veilig geld te beleggen in filmproducties, via zogenoemde commanditaire vennootschappen (cv's). ,,Ook deze manier van fondsenwerving onderzoeken we voor de nieuwe Bommelfilm'', bevestigt Meenderman. Hij wil nog geen exact bedrag noemen dat voor de film nodig is, maar Toonder zelf liet zich onlangs ontvallen in de zakenkrant Het Financieele Dagblad dat hij `minstens 20 miljoen' nodig had.

Het ligt in de bedoeling dat de Toonder Studio's in Nederhorst den Berg de film gaat maken. De studio's, ooit door Toonder zelf opgericht, zijn onderdeel van de Toonder Group of Companies. Men maakt er vooral commerciële audiovisuele producties. Over de rechten voor de merchandising van de Bommelfiguren, ook voor internet, heeft Toonder nieuwe afspraken met de Toonder Group gemaakt, aldus Meenderman.

    • Paul Steenhuis