T-Online wil Freeserve overnemen

Het Duitse T-Online, de grootste internetaanbieder van Europa, wil een bod uitbrengen op Freeserve, de grootste internetaanbieder in het Verenigd Koninkrijk en de pionier in Europa van het `gratis' internet.

T-Online, een dochterbedrijf van Deutsche Telekom, zou een meerderheidsbelang in Freeserve willen nemen. Het onderhandelt daar nog over met Dixons, de Britse keten van elektronicawinkels. Dixons is grootaandeelhouder van Freeserve. Na de overname zou Dixons een minderheidsbelang behouden. Dat hebben bronnen binnen Deutsche Telekom vandaag bevestigd tegenover de Wall Street Journal. Samen zouden T-Online en Freeserve in Europa beschikken over 8,4 miljoen abonnees, en daarmee AOL Europe, de nummer twee van Europa met zo'n drie miljoen abonnees, ver achter hen laten.

Deutsche Telekom is al eigenaar van het Britse mobiele telecombedrijf One-2-One, dat onlangs naast andere telecombedrijven, zoals het Britse Vodafone, voor vele miljarden guldens een vergunning verwierf voor de zogeheten derde generatie mobiele telefonie (UMTS): waarmee soepel mobiel surfen op internet mogelijk wordt. One-2-One en Freeserve – beide dan in Duitse handen – zouden op dat gebied elkaar goed aanvullen.

T-Online is niet de enige die belangstelling voor Freeserve heeft. Ook de Londsense tv-kabelmaatschappij NTL, waarin France Télécom een belang heeft van 20 procent, zou een bod overwegen. Maar NTL heeft geen vergunning gekocht voor de derde generatie. Bovendien heeft France Télécom vandaag bekend gemaakt dat het Britse mobiele telecombedrijf Orange over te nemen voor (omgerekend) 95 miljard gulden. Het is de vraag of de Fransen nu nog geld over hebben voor Freeserve.

T-Online, in Duitsland de grootste internetaanbieder en in omvang de grootste van Europa, probeert zijn wieken uit te slaan in heel Europa. Het concern nam daartoe in februari Club Internet over, de op een na grootste internetaanbieder in Frankrijk.