Splitsing is voor ABN geen taboe

De vereenvoudigde structuur van ABN Amro maakt het heel goed mogelijk dat de bank in de toekomst gesplitst gaat worden. Bijvoorbeeld wanneer de toegevoegde waarde voor de aandeelhouder van één van de drie onderdelen achterblijft.

,,De drie units [particuliere klanten, zakelijke klanten en vermogensbeheer] moeten voortdurend tegen het licht worden gehouden en dan kan het zijn dat we de conclusie moeten trekken dat een unit eruit gaat'', stelt bestuursvoorzitter Rijkman Groenink in een toelichting op de vanochtend bekendgemaakte reorganisatie.

De nieuwe structuur moet het onder meer gemakkelijker maken om te fuseren. Zo krijgt elke eenheid veel meer vrijheid in het kopen en afstoten van activiteiten. ,,Dan kan er een partner zijn die prima past bij twee van onze drie units. Wanneer dat nodig is voor de aandeelhouderswaarde kunnen we de conclusie trekken afstand te doen van één unit'', aldus Groenink die sinds het begin van deze maand bestuursvoorzitter is. ,,We moeten de organisatie permanent alert houden.''

In de loop van dit jaar denkt ABN Amro meer duidelijkheid te geven over de overnamestrategie. De focus blijft in elk geval gericht op de markten in de Verenigde Staten, Europa en Brazilië. ,,Verder is nu al duidelijk dat we de wholesale-poot [zakelijke klanten] in de VS willen versterken. Dat kan via de overname of fusie met een grotere investmentbank of via een reeks van kleinere banken''.

De nieuwe structuur van ABN Amro maakt een einde aan de traditionele geografische indeling van de verschillende sectoren. Ook worden het zakenbankieren (beursintroducties, fusiebegeleiding) en het commerciële bankieren (bedrijfskredieten) in een unit geïntegreerd.

De eenvoudiger structuur, waarbij ook de verantwoordelijkheid van de landenorganisatie verdwijnt, moet volgens Groenink een einde maken aan de heersende excuuscultuur bij de bank. Door de complexe organisatie van dit moment wordt de verantwoordelijkheid voor een beslissing bijna altijd door meerdere mensen gedeeld. ,,De nieuwe heldere structuur maakt mensen meer aansprakelijk. Wanneer het goed gaat en de doelstellingen worden behaald, wordt dat beloond, wanneer het slecht gaat behoort een vertrek bij de bank in laatste instantie tot de mogelijkheden. Meer dan nu het geval is bij de huidige diffuse organisatie.''

Groenink benadrukt dat de grotere verantwoordelijkheid voor alle niveaus geldt. ,,Bij de presentatie van de halfjaarcijfers [in augustus] hopen we nieuwe financiële doelstellingen bekend te maken. Ik ben verantwoordelijk voor het gezamenlijke resultaat en kan daarop dus worden afgerekend.''

ABN Amro krijgt voor het eerst in haar geschiedenis buitenlanders in de raad van bestuur. De Spanjaard Lires Rial en de Brit Scott-Barett worden medeverantwoordelijk voor het segment zakelijke klanten (waaronder de investmentbank), terwijl de Nederlander Dolf Collee als bestuurder medeverantwoordelijk wordt voor de particuliere bank. Al met al krijgt de raad van bestuur tien leden, terwijl de voormalige bestuursvoorzitter Jan Kalff recent nog verklaarde de raad niet uit te willen breiden.

De Belg Votron, die vorig jaar de verantwoordelijkheid over alle internetactiviteiten kreeg toebedeeld, vertrekt bij ABN Amro. Hij kreeg geen aanbod om tot de raad van bestuur toe te treden, zo bevestigt Groenink.

    • Erik van der Walle