Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over een familie van een Israelische soldaat die is gesneuveld in Zuid-Libanon. Ook een portret van een chirurg die de werkdruk niet meer aan kan. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Aandacht voor de verkiezingen in Zimbabwe en een nieuwe aflevering in de serie over de voetbalstadions die gebruikt worden bij de Europese kampioenschappen. Ned.3, 22.34-23.04u.

Heilig vuur. O.a. een gesprek met nazaten van Surinaamse slaven die strijden voor een monument ter nagedachtenis van de slavernij. Ned.1, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Wijk in aanbouw. Tweede deel in de serie over de nieuwe in aanbouw zijnde wijk bij Zwolle, Stadshagen, een van de vele Vinex-locaties in ons land. Ned.3, 19.25-19.53u.

Waskracht! De Bulgaarse sociologe Eva belandde tegen haar zin in de prostitutie. Hoe kon dat? Jaarlijks worden zo'n 1200 Bulgaarse vrouwen verkocht aan bordelen in heel Europa. Door valse beloften van bekenden – het vooruitzicht van een keurige baan – verlaten veel vrouwen Bulgarije om elders een `beter' bestaan op te bouwen. Ned.3, 19.53-20.20u.

Noorderlicht: Jaloezie. Gesprek met psycholoog David Buss van de Universiteit van Texas over jaloezie onder heteroseksuelen. Eind dit jaar verschijnt de vertaling van zijn boek The Dangerous Passion, vol anekdotes over jaloezie. Ned.3, 20.20-20.48u.

Zembla. Over de werving van allochtone politieagenten. Slechts een op de zestien allochtonen komt door de selectie. De Nederlandse taal blijkt voor veel kandidaten het grote struikelblok. Ned.3, 21.18-22.00u.

Reputations. De legendarische bokser Joe Louis werd een held toen hij in de jaren '30 de Duitser Max Schmeling versloeg. Louis gaf de arme zwarte Amerikanen in het afgescheiden zuiden hoop. Toen hij stierf in 1951 had hij echter een enorme belastingschuld en was zijn roem overstegen door die van boksers als Mohammed Ali. Afl.: Joe Louis – The boxer who beat Hitler. BBC2, 22.00-22.50u.

Spetsnaz: Inside the Russian SAS. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.25-0.20u.

PRAATPROGRAMMA

Babylon. Discussie over de vraag of de mensen nog wel idealen hebben. Jongeren van nu menen dat protesteren voor een beter milieu niet meer realistisch is. Zij hebben geen tijd meer, er moet gestudeerd worden. Ned.1, 21.36-22.25u.

TV show op reis. Onder anderen gesprekken met de Engelse ex-premier Edward Heath, de Zuid-Afrikaanse atlete Zola Budd en de Amerikaanse zangeres Barbara Hendricks. TV2, 21.57-22.58u.

FILM

The Phantom (Simon Wincer, 1996, VS/Australië). Even grootscheepse als zielloze Indiana Jones-variant, gebaseerd op een in 1936 door Lee Falk gecreëerde, gemaskerde stripheld. Hij (Billy Zane) neemt het op tegen de megalomane Xander Drax (Treat Williams). SBS6, 20.30-22.145u., onderbroken door reclame.

Love Child (Larry Peerce, 1982, VS). Authentieke geschiedenis ligt ten grondslag aan melodrama over ten onrechte gedetineerde Amy Madigan die zwanger raakt van bewaker Beau Bridges. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Renaissance Man (Penny Marshall, 1993, VS). Zalvend en sentimenteel verslag van de wijze waarop literatuuronderwijzer Danny DeVito een kneuzenklas van de militaire basisopleiding gevoel voor eigenwaarde bijbrengt èn liefde voor Shakespeare's vijfvoetige jambe. Veronica, 20.30-22.50u., met reclame.

Pacific Heights (John Schlesinger, 1990, VS). De angst van de huiseigenaar wordt helse nachtmerrie in thriller met misdaadkomische randjes. Rammelend scenario laat huisbazen Melanie Griffith en Matthew Modine geterroriseerd worden door hun huurder, de psychopathische oplichter Michael Keaton. RTL4, 21.00-23.00u., met reclame.

Three Fugitives (Francis Veber, 1988, VS). Amerikaanse remake van Vebers eigen Les fugitives (1966) is misdaadkomedie waarin ex-crimineel wordt ontvoerd door bankovervaller. Nick Nolte en Martin Short spelen de rollen van Gérard Depardieu en Pierre Richard. Net5, 22.20-24.00u., onderbroken door reclame.

Titanic Town (Roger Michell, 1998, Engeland). Julie Walters speelt – iets te koddig – een moeder van vier kinderen in een arbeiderswijkje in het belegerde Belfast van 1972, die zo opstandig wordt van het voortdurende geweld in Noord-Ierland dat ze zich opwerpt als actievoerder en verzeild raakt in de patstelling tussen de IRA en het Britse bewind. Regisseur Mitchell weet dicht op de huid te komen van dat uitzichtloze Noord-Ierland, waar ooit de Titanic werd gebouwd. Ned.1, 23.04-0.42u.

A Kiss before Dying (James Dearden, 1991, VS/Engeland). Zie Film-vooraf. Veronica, 23.55-1.26u., met reclame.

Ziegfeld Follies (Vicente Minnelli, 1946, VS). Ongelijksoortige scènes in revue-compilatie, bij elkaar gefantaseerd door een overleden producent in de hemel, met nagenoeg alle grote musical-sterren van de jaren dertig en veertig: Fred Astaire, Lucille Ball, Lena Horne, Esther Williams, Judy Garland, Gene Kelly. ARD, 0.45-2.30.u, nagesynchroniseerd.

The North Avenue Irregulars (Bruce Bilson, 1979, VS). Disney-komedie. Jonge predikant (Edward Hermann) wijdt zich met hulp van handvol dames aan lokale misdaadbestrijding. Morgen, BBC2, 11.50-13.30u.

. The Court Jester (Norman Panama & Melvin Frank, 1956, VS). Kostelijk vehikel voor Danny Kaye is parodie op Middeleeuwse kostuumfilm. Hofnar raakt betrokken bij verzet tegen koning. Morgen, BBC2, 14.30-16.20u.

Journey to the Center of the Earth (Henry Levin, 1959, VS). Kleurrijke avonturenfilm, naar roman van Jules Verne, herbergt zelfs wat ondeugende seksuele symboliek. James Mason leidt expeditie. Ook met Pat Boone. Morgen, SBS6, 14.40-15.55u., met reclame.