Schäuble mogelijk vervolgd in geldaffaire

De Duitse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar tegenstrijdige verklaringen van oud-CDU-fractieleider Wolfgang Schäuble en de vroegere CDU-penningmeester Brigitte Baumeister. Volgens de krant Die Welt is het onderzoek al twee weken geleden begonnen.

De twee hebben elkaar op het hoogtepunt van het financiële schandaal bij de Duitse christen-democraten over gesjoemel bij fondswerving, begin dit jaar, tegengesproken over een partijgift van 100.000 mark.

Het onderzoek komt op een ongunstig moment voor de CDU, dat na de benoeming van Angela Merkel tot partijvoorzitter en Friedrich Merz tot fractievoorzitter, meende de crisis grotendeels te hebben bezworen. Nu zou de affaire, die zich tot nu toe voornamelijk op politiek niveau heeft afgespeeld, voor het eerst strafrechtelijke gevolgen kunnen krijgen.

Het meningsverschil tussen Schäuble, die steeds heeft volgehouden niets met de geldaffaire te maken te hebben gehad, en Baumeister betreft een koffer met 100.000 mark van wapenhandelaar Karlheinz Schreiber. Pikant is dat beiden hun verklaring onder ede hebben laten vastleggen door een notaris. Juist daardoor is de kans klein dat justitie de zaak laat lopen. Volgens Die Welt zal de Bondsdag mogelijk al binnen enkele weken besluiten de parlementaire onschendbaarheid van Schäuble op te heffen.

De parlementaire onderzoekscommissie naar de geldaffaire overweegt om Schäuble en Baumeister met elkaar te confronteren. De twee waren vroeger goed bevriend en volgens de CDU zou een ontmoeting daarom uiterst pijnlijk zijn. De CDU beschuldigt SPD en Groenen ervan politieke munt te willen slaan uit de confrontatie.