Rusland wil een dialoog in Servië

De Russische regering heeft gisteren het regime in Belgrado opgeroepen de Servische oppositie het afgepakte televisiestation Studio B terug te geven en een dialoog met de oppositie aan te gaan.

De oproep, vervat in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, is het eerste resultaat van de reis van drie leiders van de Servische oppositie naar Moskou. De drie, Vuk Draškovic, Zoran Djindjic en Vojislav Koštunica, spraken in Moskou met de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Aleksandr Avdejev. In dat gesprek drongen ze er bij de Russische regering op aan het regime van de Joegoslavische president Slobodan Miloševic niet langer te steunen. Zo'n verzoek aan Moskou had de oppositie vorige week al vanuit Belgrado geformuleerd. Rusland is een van de weinige landen die het bewind in Belgrado nog steunen; zonder die steun zou Belgrado vrijwel volledig geïsoleerd staan.

Hoewel de Servische oppositieleiders nog niet zijn geslaagd in hun poging Moskou ertoe te brengen zich openlijk van het regime van Miloševic te distantiëren, uitten ze zich na het gesprek met onderminister Avdejev tevreden. ,,Het belangrijkste is dat Rusland zich officieel inzet voor de democratisering van Servië'', aldus Draškovic. Hij zei gisteren dat de Servische delegatie nog met minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zal spreken. Dat is overigens niet bevestigd; Ivanov zelf weigerde gisteren in te gaan op de vraag of hij de Servische opposanten te woord zal staan. Draškovic had zelf bij een eerder bezoek aan Moskou, op 19 mei, wel een onderhoud met de Russische minister.

De Belgradose tv-zender Studio B werd tot voor kort gecontroleerd door Draškovic' partij, de Servische Vernieuwingsbeweging. Op 16 mei werd de zender door de Servische politie bezet in het kader van een grote campagne van het regime tegen onafhankelijke en oppositionele media.

Rusland ontving onlangs op officieel niveau de Joegoslavische minister van Buitenlandse Zaken. Ook diens collega van Defensie was begin deze maand in Moskou, hoewel hij door het Joegoslavië-tribunaal in staat van beschuldiging is gesteld wegens oorlogsmisdaden. Ivanov weet dat bezoek later aan een misverstand.