Pardon!

Van een vakblad komt alleen de envelop. In het derde telefoongesprek drie maanden later zegt de medewerker van de abonneeservice dat zij er verder ook niks aan kan doen. En als u nu eens namens de zaak verontschuldigingen aanbiedt? opper ik. Ik hoor haar adem stokken.

Bedrijven en organisaties zijn meestal niet te beroerd om een fout te herstellen: ruilen, komt u maar even langs, we sturen het naar de dealer, dan hebt u het over een paar maanden terug. Ze leggen graag uit hoe het kwam: nieuw systeem, vakantie collega, vergeten! druk! dochtertje ziek en zodoende.

Maar mevrouw/meneer, wat kan mij nou uw computer, collega of familie schelen. Ik wil van u een verontschuldiging. Het ongemak wordt er niet minder door, maar een excuusje staat hartelijk en veraangenaamt de betrekkingen.

Merkwaardig, terwijl regeringsleiders en pausen om het hardst hun spijt betuigen, krijgt de gemiddelde Nederlander zoiets niet uit z'n strot.

    • Inez van Eijk