Olympische ploeg laat kans glippen

Het olympisch elftal kon gisteren in de wedstrijd tegen Tsjechië de druk niet aan. Met een overwinning in het duel bij het Europees kampioenschap in Slowakije zouden de voetballers van Jong Oranje zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Sydney, maar de nerveuze ploeg van coach Han Berger verloor in Trencín met 3-1.

Donderdag krijgt Nederland een herkansing. Tegenstander is dan Spanje, dat met 0-0 gelijkspeelde tegen Kroatië. Bij een gelijkspel blijft Oranje een punt boven de Spanjaarden. Tsjechië leidt de groep met een punt meer dan Nederland. De eerste twee ploegen plaatsen zich voor Sydney.

De vooruitzichten waren zo mooi voor Nederland, dat men zich na winst in de eerste groepswedstrijd tegen Kroatië (2-1) al met één been in Australië waande. Het pakte gisteren anders uit.

Tsjechië profiteerde van de nervositeit en lichte ontvlambaarheid van de Nederlanders. Spelers als Baros, Sionko en Jarolim manoeuvreerden zich met schwalbes en andere theatervormen keer op keer in situaties waarin de Nederlanders de schijn tegen hadden. Jarolim maakte met twee goals het verschil. De Maleisische scheidsrechter Subramaniam kon steeds moeilijker het verschil tussen goed en kwaad bepalen en liet het aantal gele kaarten oplopen tot tien, waarvan aan beide zijden twee voor één speler: Cairo bij Nederland en Jankulovski bij Tsjechië.

In het nabij de Tsjechische grens gelegen Trencín was het publiek de twaalfde man bij de Oost-Europeanen maar het was Nederland dat na achttien minuten de score opende. Een counter resulteerde in een doelpunt van Lurling: 0-1. Krampachtig probeerde Nederland de voorsprong te behouden. De wedstrijd ontaardde in een schoppartij, vooral nadat Rudge in de 28ste minuut in het strafschopgebied de doorgebroken Baros neerhaalde. Door de toegekende strafschop, benut door Jankulovski, raakte Nederland volledig van de kook. Cairo werd van het veld gestuurd nadat hij eerst had geprotesteerd tegen de strafschop en even later natrapte. Tegen Spanje ontbreekt hij, net als Rudge, die gisteren zijn tweede gele kaart kreeg.