KPN schittert, UPC zakt weg op Damrak

Kabelaar UPC had het vanmorgen zwaar te verduren op het Damrak. Internetdochter Chello zegde de voor morgen geplande beursgang af. Het aandeel KPN was in trek na de gemiste koop van Orange.

Bij gebrek aan steun van de Amerikaanse effectenbeurzen, die gisteren waren gesloten in verband met een nationale feestdag, kwamen de aandelenkoersen op het Damrak vanmorgen nauwelijks in beweging. De meeste vertegenwoordigers van de nieuwe economie moesten na de overtuigende winsten van gisteren weer even pas op de plaats maken. Getronics, dat gisteren liet weten niet aan de winstverwachtingen te kunnen voldoen, verloor 2,43 procent op 19,22 euro. Ook softwarebedrijf Baan en chipmachinefabrikant ASM Lithograhy moesten licht inleveren. Het aandeel Philips steeg 0,11 procent naar 47,03 euro.

Kabelmaatschappij UPC kreeg rake klappen te verwerken. Vanmorgen werd bekend dat de beursgang van internetdochter Chello is uitgesteld. De inschrijvingsperiode voor het nieuwe internetaandeel is met ongeveer een week verlengd. Chello liet in een verklaring weten de komende week strategische besprekingen af te willen ronden die relevant zijn voor toekomstige aandeelhouders. Het aandeel UPC verloor 1,5 procent op een koers van 26,25 euro.

Positieve uitschieter op de tamme Amsterdamse effectenbeurs was KPN. Het aandeel van de telecomgigant was in trek omdat France Telecom het Britse Orange voor een bedrag van 95,5 miljard gulden voor de neus van KPN had weggekaapt. Beleggers vonden het bedrag aan de hoge kant. Het aandeel KPN dikte bijna 5 procent aan op een koers van 98,10 euro.

De AEX kwam vanmorgen nauwelijks in beweging. De graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs was rond de middag 0,6 procent gestegen naar 659,83 punten.

Grootbank ABN Amro maakte vanmorgen de details bekend van de gisteren aangekondigde reorganisatie. In de nieuwe opzet worden de activiteiten gebundeld in drie divisies. Een daarvan is gericht op het bedrijfsleven, een op consumenten en een op vermogensbeheer en rijke particulieren. De reorganisatie, die aan het eind van het jaar voltooid moet zijn, moet de bank een betere internationale concurrentiepositie verschaffen. ABN Amro mocht opnieuw koerswinst bijschrijven. Het aandeel klom 1,5 procent naar 23,85 euro.

Midkap-fonds Libertel maakte vanmorgen voorbeurs de jaarcijfers bekend. De aanbieder van mobiele telefonie maakte in het boekjaar 1999-2000 een winstsprong van 88 procent naar 160 miljoen gulden. De omzet steeg met 52 procent tot bijna 2 miljard gulden.

Belangrijke motor achter de goede resultaten is het aantal abonnees dat Libertel aan zich wist te binden. Van de 3,6 miljoen nieuwe abonnees die zich afgelopen boekjaar meldden op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie wist Libertel er 1,1 miljoen binnen te halen. Dat leverde het bedrijf een marktaandeel van 32 procent op. Beleggers beloonden het aandeel met een winst van 3,85 procent op 17,55 euro.