Internationaal

LONDEN

De Londense effectenbeurs profiteerde vanmorgen van het positieve sentiment rondom telecomaandelen. Vodafone AirTouch maakte bekend het Britse Orange voor 95,5 miljard gulden verkocht te hebben aan France Telecom. Handelaren reageerden enthousiast op de hoogte van de overnamesom. Ook de presentatie van goede jaarcijfers deed Vodafone opleven. Het aandeel klom meer dan 5 procent.

De jubelstemming sloeg over op branchegenoot British Telecom, dat ruim 3 procent mocht bijboeken. De FTSE-index won 1,4 procent op 6.306 punten.

FRANKFURT

Op de effectenbeurs in Frankfurt was vanmorgen bij gebrek aan bedrijfsnieuws weinig te beleven. Tegen de middag stond de DAX-index ruim 1 procent hoger op 7.092 punten. In navolging van de goede prestaties van de telecomaandelen in de rest van Europa mocht ook Deutsche Telekom een aardige winst bijschrijven. Het aandeel won 2,77 procent. Het aandeel Siemens profiteerde van het gematigd positieve sentiment in de technologiehoek en steeg met 0,51 procent.

PARIJS

De koop van het Britse Orange zette het aandeel France Telecom vanmorgen aanvankelijk op een forse winst. Maar in de loop van de ochtend zakte het aandeel van de telecomgigant helemaal weg. Handelaren vonden de overnameprijs van 95,5 miljard gulden veel te hoog. Tegen het middaguur noteerde het aandeel France Telecom een verlies van zo'n 3 procent. De CAC-index stond rond de middag met een winst van 0,26 procent op 6.221 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen nagenoeg onveranderd gesloten. De Nikkei-index leverde 0,1 procent in op 16.229 punten. Tijdens de ochtendhandel dreven koopjesjagers de aandelenkoersen nog omhoog, maar daarna kreeg een negatief sentiment de overhand. Goede werkloosheidcijfers zorgden niet voor een omslag. Volgens het Japanse economische planbureau (EPA) zakte het werkloosheidpercentage in april van 4,9 tot 4,8. Het was de eerste daling in zeven maanden.

In het Verre Oosten viel verder de prestatie van de beurs in Zuid-Korea op. De Kospi-index in Seoul steeg 5,39 procent, vooruitlopend op reorganisatieplannen van Hyundai. Op de effectenbeurs in Australië stegen de koersen gemiddeld 0,49 procent. De Hang-Sengindex in Hongkong sloot vanmorgen 0,11 procent hoger.

NEW YORK

De financiële markten in de Verenigde Staten waren gisteren gesloten in verband met de viering van een nationale feestdag.