Harry Groen stapt uit gemeenteraad van Amsterdam

De Amsterdamse ex-wethouder Harry Groen stapt nu ook uit de Amsterdamse gemeenteraad. Aanleiding voor zijn vertrek is de conclusie van het college van B en W dat Groen zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling.

Groen liet vorig jaar het Havenbedrijf voor 50.000 gulden een liefdadigheidsdiner organiseren voor de Rob de Vilderstichting waarvan hij zelf bestuurlid is. Groen stapte februari van dit jaar op als wethouder van Financiën nadat hij in opspraak was geraakt door vermeende fraude met reisdeclaraties.

VVD-fractievoorzitter John Goring laat weten dat de fractie ,,met de heer Groen de gang van zaken rond het Rob de Vilder diner betreurt''. Maar omdat Groen niet uit was op persoonlijk gewin is er volgens de fractievoorzitter ,,geen aanleiding op enige manier aan de integriteit van de heer Groen te twijfelen''.

Harry Groen is ,,buitengewoon opgelucht'' met dit standpunt van de partij. Er is volgens hem in feite geen reden om op te stappen, maar gezien de publiciteit rondom zijn persoon voorziet hij dat ,,zaken uit het verleden te pas en te onpas vermengd kunnen worden met actuele zaken van de stad''.

Vorige week was Groen nog vastbesloten in de raad te blijven. ,,Ik had best zin om door te knokken'', zegt hij nu. ,,Maar er zijn gewoon een paar mensen die mij uit de raad willen. Punt.'' Uit VVD-kring was gisteren naar de Telegraaf gelekt dat de Kamercentrale van de VVD de dringende suggestie aan Groen had gedaan de eer aan zichzelf te houden.