France Telecom troeft KPN af

France Telecom verwerft zich met het Britse Orange een ongekend sterke positie in mobiele telefonie. KPN heeft een unieke kans laten liggen om voet aan Britse grond te krijgen.

KPN krijgt vandaag een koekje van eigen deeg. Eind vorig jaar verwierf het Nederlandse telecombedrijf zich een aanzienlijke positie in Duitsland ten koste van France Telecom. Het kleine KPN wist voor de ogen van de Fransen het Duitse E-plus binnen te slepen. Vandaag heeft France Telecom zich met de aankoop van het Britse Orange een goede plaats verworven in Groot-Brittannië – ten koste van KPN.

Maar de klap die France Telecom aan KPN uitdeelt is groter dan die van de Nederlanders vorig jaar. Orange bood KPN een unieke kans om de Britse markt te bestormen. Die lijkt nu definitief verkeken.

KPN vindt Orange te duur. France Telecom betaalt in totaal 95 miljard gulden voor het Britse bedrijf. KPN zou volgens geruchten slechts 55 miljard gulden op tafel hebben willen leggen. Een ,,aparte stellingname'', noemt analist Peter Wortel van zakenbank Amstgeld dat. De waarde van Orange werd door analisten getaxeerd op minimaal 88 miljard gulden. Dan is 55 miljard wel heel erg weinig.

Volgens het Britse dagblad The Guardian was KPN hoe dan ook kansloos. Vodafone Airtouch, eigenaar van Orange, is hard op zoek naar veel geld en dat maakte het puissante France Telecom tot logische kandidaat, aldus het dagblad. Vodafone kocht onlangs een peperdure vergunning voor UMTS, de frequentie waarmee video en internet op de mobiele telefoon mogelijk wordt. Het bedrijf moet naar verwachting in totaal ruim 70 miljard gulden investeren om een operationeel UMTS-netwerk te bouwen. De 95 miljard gulden die France Telecom voor Orange wil betalen komt dan goed van pas.

Dat KPN naast Orange grijpt frustreert een aantal doelstellingen die het bedrijf zich had gesteld. KPN wil graag de derde speler van Europa worden. In dat kader vormt Groot-Brittannië, naast Frankrijk, een van de `speerpuntmarkten'. Met het uiteenspatten van de Britse droom blijft Frankrijk over. Volgens analist Wortel komt het Franse Vivendi als mogelijke partner nu weer prominent in beeld.

Een woordvoerder van KPN beaamt dat het bedrijf zich meer zal moeten richten op Frankrijk en Duitsland (E-plus), maar ook Spanje en Italië. Analist Wortel ziet vooral mogelijkheden in Spanje omdat het, in tegenstelling tot Italië, een belangrijke entree tot Latijns Amerika biedt. Zelfs een samenwerking met ex-fusiepartner Telefónica moet niet worden uitgesloten, vindt Wortel.

Een overname van KPN acht Wortel voorlopig onwaarschijnlijk. Het bedrijf ging onlangs in zee met het kapitaalkrachtige NTT Docomo, het grootste mobiele-belbedrijf van Japan. Ook heeft KPN warme banden met BellSouth, het Amerikaanse telecombedrijf dat KPN vorig jaar hielp bij de financiering van E-plus. ,,De combinatie van die drie kan flink wat geld op tafel leggen om zelf overnames te doen'', zegt Wortel.

De beurs reageerde vanochtend verheugd op het nieuws dat KPN Orange níet gaat kopen. De koers van het aandeel van KPN steeg met 5,45 procent tot 98,60 euro. ,,Grappig'', zegt Wortel. Beleggers zijn volgens de analist blij dat Orange niet gaat drukken op de resultaten van KPN.

Ook in Frankrijk wordt opgelucht adem gehaald. De bestuursvoorzitter van France Telecom, Michel Bon, lag de laatste tijd zwaar onder vuur. France Telecom leek telkens de boot te missen, zoals met het Duitse E-plus vorig jaar. In april werd France Telecom uit de race gedrukt voor de Britse UMTS-frequenties.

Maar in korte tijd heeft France Telecom het imago van geslagen hond van zich af weten te werpen. Dat begon vorige week in Polen. Daar verwierf het Franse bedrijf voor ongeveer 9 miljard gulden een belang van 35 procent in TPSA (Telekomunikacja Polska S.A.), de Poolse staatsonderneming die gefaseerd wordt geprivatiseerd. Polen is met zijn 40 miljoen inwoners een van de aantrekkelijkste markten voor telecommunicatie in Oost-Europa.

Dankzij de aankoop van Orange heeft France Telecom zich niet alleen in één klap een gevestigd bedrijf op de Britse markt verworven, maar beschikt het ook over een Britse UMTS-vergunning. Orange heeft zo'n vergunning weten te bemachtigen voor ruim 14 miljard gulden.

Ook in Frankrijk zullen binnenkort de UMTS-frequenties worden verdeeld. France Telecom is nu al verzekerd van een vergunning hiervoor. Het bedrijf zou daardoor aanwezig zijn in twee van de belangrijkste Europese markten.

France Telecom ging voor dezelfde hoofdprijs gaat als KPN: de top-drie. Dankzij Orange wordt France Telecom de op één na grootste aanbieder van mobiele telefonie na Vodafone. Het Franse bedrijf heeft Deutsche Telekom ingehaald. KPN moet nog flink doorgroeien voor het dat kan overtreffen.

dossier telecom

www. nrc. nl

    • Stéphane Alonso