Explosie bij huis CDA-wethouder in Stadskanaal

Bij een explosie in Stadskanaal is de woning van wethouder J. Alons (CDA) in Stadskanaal beschadigd. Alons en haar echtgenoot bleven ongedeerd. De politie vermoedt dat er sprake is van een aanslag en heeft een onderzoek ingesteld.

De explosie had plaats in de nacht van zondag op maandag. In de tuin werd een bord gevonden met de tekst `Vrije Radikalen'. ,,We nemen de zaak uiterst serieus'', aldus woordvoerder J. Nijborg. Verder weigeren de politie en de wethouder commentaar. Alons wordt niet onder extra politiebegeleiding gesteld en is vandaag weer aan het werk gegaan.

Alons is wethouder van onder meer asielzaken in Stadskanaal. Volgend jaar wordt in de stad een opvangcentrum voor circa 600 asielzoekers geopend. De vestiging daarvan heeft volgens burgemeester J. Stavast van Stadskanaal vorig jaar geleid tot ,,verhitte discussies'' en ,,veel commotie'' onder omwonenden.

Stavast weet niet of de explosie het werk is van tegenstanders van het opvangcentrum. ,,We hebben, ondanks de emoties van een jaar geleden, nu goed contact met de betrokken buurtcomités. Iedereen is hier erg van geschrokken.''

Ook H. Ketelaar, als voorzitter van het comité van omwonenden vorig jaar betrokken bij de gesprekken over het opvangcentrum, verbaast zich over de explosie. ,,De groep `Vrije Radikalen' zegt me niets, het moet een kwajongensstreek zijn.'' Ketelaar erkent dat de emoties hoog zijn opgelopen. ,,We moesten uit de krant vernemen dat de gemeente de plannen doorzette, daarom is een discussie met de gemeente een keer uit de hand gelopen. Nu hebben we goed contact met de gemeente.''

In 1993 werd het asielzoekerscentrum De Heggerank in het aangrenzende Musselkanaal door een onbekende beschoten. Niemand eiste die aanslag op.