Euro zet herstel op valutamarkt door

De koers van de euro tegenover de dollar is vanmorgen sterk gestegen. In de loop van de ochtend werd een koers bereikt van 0,9380 dollar per euro. Dat is het hoogste koersniveau voor de euro sinds 24 april.

De koersspurt komt na een herstel dat vorige week vrijdag begon en de euro van 0,91 dollar opstuwde tot boven de 0,93 dollar. Een week eerder was de Europese munt nog minder dan 0,89 dollar waard.

Afgelopen vrijdag waren het vooral Amerikaanse cijfers, die wezen op een mogelijk lager groeitempo in de VS, die de euro bevoordeelden. Gisteren en vanmorgen maakten sterke Europese cijfers handelaren op de valutamarkt beducht voor een nieuwe verhoging van de rentetarieven door de Europese Centrale Bank, volgende week donderdag. Hierdoor is de verwachting van een hogere Amerikaanse rente getemperd, terwijl de verwachting van een hogere Europese rente juist is aangewakkerd. Beleggers kopen daarom euro's en verkopen dollars.

Gisteren werd bekend dat de groei van de geldhoeveelheid in de eurozone in april 6,5 procent bedroeg. Dat is het hoogste cijfer tot nu toe, twee procentpunten boven de `referentiewaarde' van 4,5 procent die de ECB hanteert voor een geldgroei die de centrale bank verenigbaar acht met prijsstabiliteit.

Vanmorgen werd verder bekend dat de Duitse economie in het eerste kwartaal met 3,3 procent op jaarbasis is gegroeid, méér dan een eerste schatting die de Bundesbank vorige week publiceerde. In Frankrijk stegen de investeringen in woningen vorige maand met 10,6 procent.

De Franse premier Jospin herhaalde vanmorgen tijdens een bankiersconferentie in Parijs zijn uitspraken van twee weken geleden dat de ministers van Financiën van de elf eurolanden een zichtbaarder rol moeten krijgen. Jospin zei dat de Europese Centrale Bank en de euro-11 nauwer moeten samenwerken op wisselkoersgebeid, en dat ook betere coördinatie gewenst is tussen de grote monetaire zones (de VS, Japan en de eurozone).

,,In feite staat in het verdrag van Maastricht dat de politieke autoriteiten de grote lijnen voor hun rekening nemen, en dat de Europese Centrale Bank de valutatransacties uitvoert'', aldus de Franse premier. Frankrijk is het komende halfjaar voorzitter van de EU.

Stanley Fischer, de tweede man van het Internationale Monetaire Fonds, zei vanmorgen in Japan dat de dollar sterk overgewaardeerd is ten opzichte van de euro. Vergeleken met de koersen van de munten van andere Amerikaanse handelspartners is de dollar volgens Fischer het sterkst uit balans met de euro, meer dan met de Japanse yen. Tegenover de yen was de euro vanmorgen overigens ook sterk: de munt steeg voor het eerst sinds twee weken weer boven de 100 yen per euro.