Ethiopië trekt leger terug aan westfront

Ethiopië heeft vandaag de terugtrekking aangekondigd van zijn troepen aan het westelijke front in Eritrea. Volgens Addis Abeba heeft het Ethiopische leger in deze contreien zijn doel bereikt.

Ethiopië deed geen mededelingen over een terugtrekking aan het centrale en het oostelijke front. Vandaag is in Algerije, met een dag vertraging, indirect vredesoverleg tussen de twee landen begonnen. Bij zijn aankomst in Algiers zei de Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken, Seyoum Mesfin, gisteravond dat zijn land zijn offensieven zou voortzetten tot Eritrea al zijn troepen uit Ethiopisch gebied had teruggetrokken. Eritrea zegt zijn terugtrekking uit alle betwiste gebieden inmiddels te hebben voltooid in overeenstemming met de bepalingen van een vredesplan van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid.

Het Ethiopische leger lanceerde ruim twee weken geleden een grootscheeps offensief tegen Eritrea om het grondgebied te heroveren dat door Eritrea was bezet sinds hun grensoorlog in mei 1998 uitbrak. Gisteravond deelde Ethiopië mee dat het Eritrese leger ,,op de rand van ineenstorting'' stond en in het gebied van Bure, aan het oostelijk front, zijn stellingen had verlaten. Aan het centrale front zouden Ethiopische troepen tot op 100 kilometer van de Eritrese hoofdstad Asmara zijn doorgedrongen. Gisteren werd Asmara voor het eerst in bijna twee jaar door de Ethiopische luchtmacht gebombardeerd. Doelwit was volgens getuigen de luchtmachtbasis bij het belangrijkste vliegveld.

Volgens de mededeling van vanmorgen hebben de Ethiopische troepen in het westen veel Eritrese militairen gedood, gewond of krijgsgevangen gemaakt. De campagne daar was bedoeld om het vermogen van de vijand om oorlog te voeren te verzwakken en al het daar door Ethiopië opgeëiste gebied te bevrijden. ,,Beide doelen zijn met succes bereikt'', aldus de mededeling.

Eritrea reageerde in eerste instantie terughoudend op de bekendmaking. Een woordvoerder zei te hebben vernomen dat het Ethiopische leger inderdaad was begonnen met een terugtrekking uit delen van West-Eritrea. Hij zei echter dat het doel van de terugtrekking onduidelijk bleef. ,,Misschien zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze niet verder kunnen oprukken, en willen ze het centrale front versterken.''

De oorlog in de Hoorn van Afrika heeft inmiddels tienduizenden levens geëist. De economische schade in de twee ontwikkelingslanden wordt op honderden miljoenen dollars geschat.