EEN HAPJE BARTOLI

Waarom zetten we een buste van Beethoven op de piano en plaatsen we ingelijste portretten op het bureau? Uit behoefte om maar iets van een geliefd persoon te bezitten apen wij de Neanderthalers na, die 75.000 jaar voor Chr. geliefde schedels een speciale plaats in een hoekje van de grot gaven. Tot voor enkele jaren was het onderwerp `eten' in interviews taboe, te ordinair. Sinds enige tijd bestaat er belangstelling voor de culinaire voorkeur van politici, voetballers, zangers, schrijvers, toneelspelers, filmsterren, prinsen en prinsessen. Die interviews bieden ons de mogelijkheid om ons als liefdevolle kannibalen te gedragen en bijvoorbeeld een hapje Woody Allen te nemen (elke ochtend pruimen, altijd vis als lunch). Cecilia Bartoli wier stem wordt vergeleken met een zachte, glimmende truffel, laat in elk interview weten dat ze dol is op tortellini di zuca. Dit pastagerecht wordt in Parma en omstreken de dag voor kerstmis gemaakt. Maar wie zin heeft in een hapje Bartoli boft. De pompoen die niet mag ontbreken is tegenwoordig het hele jaar te koop. Een recept voor 6 personen. Maak eerst het deeg. Maak in het midden van de berg bloem een kuil. Breek een voor een de eieren en kneed vanuit het midden eieren en zout door de bloem. Voeg de olie toe en eventueel wat water. Laat de klont deeg 2 uur rusten en rol hem dan uit tot een dunne vierkante lap van 3 mm dik. Snijd de lap in stukken van 5 vierkante centimeter. Zet terwijl het deeg rust de geschilde pompoen 1 uur in een oven van 180 graden. Pureer het gare vruchtvlees (zonder pitten uiteraard) en meng er de verkruimelde koekjes, de kaas, de 2 losgeklopte eieren en de citroenrasp door. Laat het mengsel 1 uur staan. Leg een hoopje van deze vulling in het midden van het deeglapje. Vouw twee punten naar elkaar toe. Plak de randen vast met eidooier en druk ze goed aan. Vouw de punten van de driehoek naar elkaar toe en druk aan. Leg de tortellini op een met bloem bestoven blad. Kook 3 à 4 tortellini tegelijk een minuut of vier in kokend water. Laat ze uitlekken en giet er gesmolten boter op. Bestrooi evt. met extra Parmezaanse kaas.

    • Anne Scheepmaker