ANC is verdeeld over Zimbabwe

Binnen de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC bestaat grote verdeeldheid over de politieke crisis in Zimbabwe. Eind vorige week nam het parlement een ANC-motie aan waarin de Zimbabweaanse regering scherp werd veroordeeld, maar het partijsecretariaat zegde het afgelopen weekeinde de ,,kameraden'' uit het noorden juist alle steun toe. Het hoofd voorlichting van het ANC is te midden van de onenigheid opgestapt.

De motie, die door de parlementaire leiding van het ANC in Kaapstad was goedgekeurd, constateerde ,,met grote bezorgheid'' de berichten over politiek geweld en intimidatie in Zimbabwe en veroordeelde ,,het verlies van mensenlevens en de wreedheden''. Hiermee verwees de partij ondubbelzinnig naar de acties van de veteranen en de regerende ZANU-PF partij die op het Zimbabweaanse platteland terreur aanrichten onder politieke tegenstanders. Volgens de motie brengen die omstandigheden ,,het houden van vrije en eerlijke verkiezingen'', op 24 en 25 juni, in groot gevaar.

President Thabo Mbeki liet vervolgens vanuit Washington weten dat het niet opportuun was om ,,ver voordat verkiezingen worden gehouden deze al te verwerpen''. Mbeki stak eerder collega Robert Mugabe een hart onder de riem door de Britten de schuld te geven van de huidige crisis.

Volgens ANC-fractievoorzitter Tony Yengeni was er geen tegenstelling tussen de woorden van de president en de motie. De media hadden teksten ,,onzorgvuldig'' weergegeven. ANC-hoofdvoorlichter Pieter Venter ontstak hierop in grote woede. De pers had helemaal niets verdraaid, zei Venter, maar de partijleiding wist zich geen houding te geven in de Zimbabweaanse crisis. Hij stapte om die reden op.

De secretaris-generaal van de partij, Kgalema Motlanthe, op zijn beurt verzekerde in het weekeinde een bezoekende delegatie van de ZANU-PF van ANC-steun.