Akzo Nobel verwerkt gas uit zout

Akzo Nobel Delfzijl gaat in samenwerking met energiemaatschappij Essent gas uit zout verwerken tot elektriciteit. Het project is vooral bedoeld als milieumaatregel omdat een grote hoeveelheid methaan benut wordt als brandstof in plaats van geloosd in het milieu. Ook is het voordelig voor Essent, dat dankzij het project 200 huishoudens van elektriciteit kan voorzien.

Het gaat om gas dat aanwezig is in zoutvoorkomens in de provincie Groningen. Bij de winning van het zout komt het methaan tot nu toe vrij. Methaan is een onzonlaag aantastende stof en daarom is de uitstoot ervan ongewenst. Om het methaan te verbranden, komen er op de twee pekelwininstallaties in de provincie Groningen gasmotoren. Jaarlijks wordt op deze wijze 200.000 kuub methaan verwerkt. Het verwerken van het gas betekent dat 2,7 miljoen kilo kooldioxide voortaan niet meer in het milieu terechtkomt.