1 STEP 7 SEAS

De eerste naam die opkomt bij de combinatie `schilderijen en muziek' is die van de Russische Modest Moessorgsky, componist van de pianosuite De Schilderijententoonstelling. Steven Kampermans hedendaagse jazz-suite Mephisto heeft ook iets met beeldende kunst, maar gaat verder dan een referentie in de titel. Het uit twaalf delen opgebouwde muziekstuk vormt namelijk een sluitend geheel samen met een serie surrealistische schilderijen van Marijke Nielen en een door Eugène Ligtvoet verteld verhaal.

De beluisteraar van de cd Mephisto moet het echter zonder de gesproken tekst stellen en krijgt van de schilderijen alleen reproducties op cd-hoes-formaat te zien. Maar ook au naturel geserveerd blijft Kampermans muziek prima overeind. De saxofoon en klarinet spelende componist heeft het klassiek klinkende idioom dat hij al op de eerste cd van zijn band 1 step 7 seas tentoonspreidde, verder uitgewerkt tot een herkenbaar eigen stijl die af en toe doet denken aan het big band-oeuvre van Charles Mingus. Een extra trombone, basklarinet en sopraansax zorgen voor een mooi dik geluid, waardoor de knappe wendingen net iets ronder zijn en de lange halen net iets meer gedragen. En hoewel het beeldende element van de suite sterk aanwezig is, vergeet de band niet om af en toe nog lekker te swingen.

1 step 7 seas: Mephisto (Loplop Records, LLr 005) Distr. VIA. Inl: www.xs4all.nl/~loplop.

    • Edo Dijksterhuis