Wellink laakt optreden Joods Wereld Congres

President Wellink van de Nederlandse Bank vindt de handelwijze van het Amerikaanse WJC (Joods Wereld Congres) ,,ruw en ongenuanceerd''. Hij verzet zich tegen het ultimatum dat deze organisatie heeft gesteld aan Nederlandse banken en de Amsterdamse effectenbeurs.

Het WJC dreigde vorige week financiële organisaties uit Nederland in de VS doelwit te maken van sancties als ze niet binnen dertig dagen een akkoord bereiken over schadeclaims van slachtoffers van de holocaust. De Newyorkse holocaustcommissie heeft dat ultimatum overgenomen.

Wellink constateerde dit weekeinde voor de microfoon van de TROS-radio dat het WJC te veel suggereert dat Nederland als geheel fout was in de de Tweede Wereldoorlog, omdat juist uit Nederland veel joden zijn afgevoerd. Grootschalige deportatie van joden uit Nederland hoeft volgens Wellink niet te betekenen dat ook veel is mis gegaan met joodse tegoeden.

,,De Nederlandsche Bank zou er goed aan doen enige terughoudendheid in acht te nemen'', vindt Ronnie Naftaniël, bestuurslid van het Centraal Joods Overleg (CJO). De centrale bank was volgens hem in de oorlog actief betrokken bij het omzetten van joodse tegoeden in Duitse waardepapieren.

Ook moest de rechter de bank na de oorlog tot restitutie van deze schatkistpapieren dwingen. Bovendien zou de Nederlandsche Bank nog voor 120.000 gulden aan joodse tegoeden bezitten. ,,Wellink moet dit geld eerst maar eens terugbetalen, alvorens zich te uiten'', aldus Naftaniël.