Vliegtuig Saint- Exupéry gevonden

De 41-jarige Franse amateurduiker Luc Vanrell heeft waarschijnlijk niet ver van Marseille het vliegtuig teruggevonden waarmee schrijver Antoine de Saint-Exupéry in 1944 op 44-jarige leeftijd in zee stortte. Hierdoor kan na meer dan een halve eeuw eindelijk duidelijkheid worden verkregen over het lot van de schepper van het beroemde boek Le Petit Prince.

Saint-Exupéry bestuurde het type `J' van de P-38 Lightning, waarvan er in de oorlog drie in de Middellandse Zee zijn neergestort. Slechts één daarvan kwam in de buurt van Marseille terecht, aldus Saint-Exupéry-kenner Philippe Castellano. Foto's, gemaakt door de duiker, wijzen er nu op dat het inderdaad gaat om het wrak van de P-38 Lightning, aldus de Franse krant Le Figaro van zaterdag. Experts moeten de vondst nog officieel identificeren. Volgens Vanrell is het vliegtuig ,,geheel dichtgeslibt en liggen de wrakstukken over een grote afstand verspreid''.

Het tragische eind van de fatale missie van Saint-Exupéry is nog altijd in de mist van het schimmenrijk gehuld. Volgens Philippe Castellano, die al jaren de levensgeschiedenis en het mysterie van de dood van de gevierde schrijver onderzoekt, is nog altijd alles mogelijk: ,,Uit de Duitse archieven weten we dat de Lightning niet door Flak-afweergeschut is geraakt. Evenmin is het toestel neergehaald door een jachtvliegtuig. Het zou kunnen dat Saint-Exupéry slachtoffer is van zuurstofgebrek op grote hoogte of dat hij onwel is geworden – hij was tenslotte niet de jongste meer. Verder bestaat de mogelijkheid dat hij motorpech heeft gekregen. En ongelukkigerwijze is ook een zelfmoord niet uit te sluiten, gezien de geestelijke toestand waarin de schrijver aan het eind van zijn leven verkeerde.''

Vanrell weigert de vindplaats van het wrak bekend te maken uit vrees voor souvenirjagers. Wel zei hij dat het vliegtuig zich in de directe omgeving bevond van de plaats waar een visser eerder een schakelarmband van Saint-Exupéry in zijn netten ving.