Te koop

Steriel op reis

Explorer First Aid (ƒ99,95) en Explorer Sterile (ƒ59,50) van TravelSafe (0297-284400). Waterdichte eerstehulpsets voor op reis, verkrijgbaar bij buitensportzaken.

Was vroeger kamperen in Frankrijk al een avontuur, tegenwoordig bedwingen we jungles en woestijnen om de adrenalinekick nog een beetje te voelen. De reislust naar verre oorden brengt medische risico's met zich mee. De Explorer Sterile-kit biedt soelaas. In het pakket zitten onder andere steriele naalden, hechtdraad en een infuusspuit die bij behandeling in een ziekenhuis aan de dienstdoend arts kunnen worden overhandigd. De inhoud van de Explorer First Aid lijkt meer op de oude vertrouwde verbanddoos (met onder meer pleisters, drukverband, een pincet, maar ook een reddingsdeken in geval van onderkoeling).

,,De steriele kit mag niet ontbreken als je naar Zuid-Amerikaanse of Afrikaanse oorden gaat'', zegt Miquel Santori, reisgids in Mexico en voorlichter over veilig reizen voor diverse reisorganisaties. ,,De verbanddoosvariant is prijzig. Een bezoekje aan de drogist levert voor minder geld hetzelfde op. Voordeel is wel dat de set heel compleet is en de reiziger dus niets over het hoofd kan zien. Vooral het mondkapje waarmee hygiënisch mond-op-mondbeademing kan worden gegeven, is een pluspunt.''

Vriendelijk en schoon

Gebruiksvriendelijke wasautomaat CMF 946 van Marynen (tel: 0172-468 330). Te koop bij witgoedspeciaalzaken voor ƒ1.899,00 (adviesprijs).

Moderne wasmachines zijn ware toverdozen. Displays, lampjes, indicatoren en sensoren: een wasje draaien moet met de gebruiksaanwijzing in de hand. Marynen heeft bij de CMF 946 alle instellingsopties ondergebracht in één bedieningsknop. Die voorkomt bovendien dat de wolwas per ongeluk op 90 graden wordt gewassen, want de knop geeft automatisch aan welke temperatuur bij welk programma hoort. Het zogenoemde Fuzzy Logic Systeem past de hoeveelheid water aan aan de grootte van de was. Ook met stroom is de machine zuinig. Zij draagt het hoogst haalbare (energie)zuinige label A en met de uitgestelde-start-optie kan de wasautomaat op de zuinige nachtstroom werken.

Volgens R.F. Frieser, van reparatiebedrijf De Wasmachinoloog in Zoetermeer, is zo'n uitgestelde start een prima extraatje. ,,Mensen die bang zijn dat de machine overstroomt of lekt terwijl ze in slaap zijn, kunnen een elektronische sensor aanschaffen die de wasautomaat uitschakelt zodra er water op de vloer komt. De meeste moderne machines hebben zelf al een dergelijke voorziening.'' De CMF 946 heeft ook zo'n beveiliging tegen overstroming.

Vazenverf

Decorfin Porcelain, porseleinverf van Talens. Te koop bij hobbywinkels (info: www.talens.com of 0346-555232). Starterset (6 potjes verf en een penseel) ƒ24,95, losse flacons vanaf ƒ3,95.

Je komt tegenwoordig niet meer weg met een bloemetje. Wie echt attent wil zijn, moet met iets creatiefs aankomen. Met Decorfin Porcelain van Talens wordt een bord, beker of vaas eenvoudig omgetoverd tot een artistiek hoogstandje. De verf, verkrijgbaar in dertig kleuren, is toepasbaar op elk hittebestendig materiaal zoals porselein, keramiek, glas, metaal.

Fixeren kan in de huishoudoven op 140 graden, gedurende dertig minuten. Het kunstwerk kan vervolgens probleemloos de vaatwasser in en is krasvast. Volgens Talens blijven de kleuren diep en glanzend, en is het resultaat vergelijkbaar met echt keramiek.

Margrete Herborg is keramist en heeft een atelier in Enschede. Zij ging aan de slag met de starterset. ,,Ik geef toe: het ziet er prima uit en het lijkt `net echt'. Leuk voor kinderen ook. Ik twijfelde nog even aan die krasvastheid, maar het bord dat ik heb beschilderd heeft al drie maaltijden ongeschonden overleefd.''

    • Aranka Klomp