Siamese tweeling overlijdt bij operatie

Een omstreden poging van een Italiaanse chirurg om een Siamese tweeling te redden door de zwakste van de twee op te offeren, is vrijdagnacht mislukt. Beide baby's, van een Peruaanse moeder die hulp uit Italië had gekregen, zijn overleden.

De mislukking is gevolgd door een golf van kritiek op de leider van het artsenteam, hartchirurg Carlo Marcelletti. Hem werd verweten een tv-show te hebben gemaakt van de zaak en er publiciteit voor zichzelf mee te hebben gezocht.

Na het groene licht van de bio-ethische commissie van de kliniek in Palermo waar de operatie is uitgevoerd werd alles in gereedheid gebracht voor een ingreep vandaag. Maar vrijdagmiddag verslechterde de toestand van de tweeling, die aan de borst met elkaar waren vergroeid en een hart deelden, snel.

De operatie begon vrijdagnacht rondom twaalf uur. Marcelletti vertelde later dat het zwakste van de twee meisjes toen al hersendood was en dat er een hartstilstand was geweest. De twee werden gescheiden, waarbij de artsen op een complicatie stuitten omdat wat bij onderzoek één lever had geleken, toch uit twee delen bleek te bestaan.

Na zes uur opereren was de tweeling volledig gescheiden, maar toen het overlevende meisje drie uur daarna van de hart-long machine werd gehaald, overleed zij korte tijd later.Op een persconferentie zaterdag zei de 56-jarige Marcelletti, dat hij ondanks alles ,,blij was een spectaculaire operatie te hebben uitgevoerd''. Hij verdedigde de ingreep omdat die ,,in de voorhoede van de wetenschappelijke inspanningen'' staat.

Deze klinische maar als kil ervaren uitspraken, hebben geleid tot verwijten dat hij tegen beter weten heeft geopereerd.