Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de veiligheid rondom het Europees kampioenschap voetbal. In Charleroi worden de grootste problemen met voetbalsupporters verwacht. Daarnaast een reportage uit South Armagh, een bolwerk van katholieke activisten in Noord-Ierland. Ned.1, 20.30-20.58u.

Nova. Over de fraude bij de verkiezingen in Peru en een gesprek met de enige presidentskandidaat Fujimori. Verder de president van de Wereldbank James Wolfensohn over de komende vergadering van het Internationaal Monetair Fonds en een portret van voetbalcommentator Hugo Walker. Deze is gestopt omdat hij maar een paar verslagen van het EK-voetbaltoernooi mocht maken. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Wijk in aanbouw. Eerste aflevering van een serie over een Vinex-locatie in aanbouw, de wijk Stadshagen bij Zwolle. In deze uitzending de ervaringen van de eerste bewoners. Ned.3, 19.29-20.00u.

Urbania. In deze aflevering o.a. een portret van wereldkampioen freefighting Gerard Gordeau. In Japan wordt hij door fans bestormd, in Den Haag is Gerard `gewoon' concierge, en een gesprek met de huisfilosoof van het Centraal Museum in Utrecht, Ingmar Heytze. Ned.3, 20.00-20.59u.

Dokument: Sweet Cecile. Documentaire over de eerste BOM-vrouw in Nederland. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.56-23.53u.

Water - Elke Druppel telt. Deze elfde aflevering over de waterproblematiek gaat o.a. over de invloed van water op de bevolkingsgroei en hoe de watertoevoer geregeld werd bij de Romeinen, Mexicanen, Spanjaarden, de Masai in Kenia en Cyprus. Ned.1, 23.53-0.23u.

AMUSEMENT

Big Brother Vips. De tweede groep bekende Nederlanders, zanger Ben Cramer, presentatrice Manon Thomas, pornoster Kim Holland, zangeres Des'Ray Manders, zanger Harry Slinger en oud-scheidsrechter John Blankenstein, laat zich begluren door tientallen camera's. Veronica, 19.25-20.00u.

Gremdaat wijst de Weg. Paul Haenan praat in zijn rol van dominee Gremdaat met onder anderen een manager die over de wereld wil gaan fietsen en met een vrouw die keer op keer het slachtoffer werd van een huwelijkszwendelaar. Net5, 22.10-22.40u.

MUZIEK

BBC Music live. Optredens van o.a. violist Nigel Kennedy, een bewerking van de opera Figaro van Mozart, The London Community Gospel Choir, Elton John, een stuk uit de Carmina Burana van Carl Orff, Jools Holland en Lou Reed. BBC2, 19.00-23.10u. & BBC1, 22.00-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

Na de Diagnose. Herhaling van een gesprek met vier gasten over de ziekte van Huntington. Deze ziekte is ongeneeslijk en erfelijk. Als een van de ouders de ziekte heeft, heeft het kind 50 procent kans om de ziekte ook te krijgen. TV2, 22.40-23.30u.

FILM

Kindergarten Cop (Ivan Reitman, 1990, VS). Arnold Schwarzenegger speelt min of meer een mens van vlees en bloed in komische actiethriller. Politieman gaat under cover als kleuterleider. BBC1, 19.20-21.00u.

My Blue Heaven (Herbert Ross, 1990, VS). Liedjes, waaronder de titelsong van Fats Domino, spelen commentariërende rol in kleinschalige oefening in nonsens. Zelfingenomen Steve Martin is een Italiaanse kruimelgangster die, door de FBI voorzien van een nieuwe identiteit, is neergeplant in Nergenshuizen. Veronica, 21.05-22.50u., met reclame.

Le grand Frère (Francis Girod, 1982, Frankrijk). De regisseur van Le Trio infernal en La Banquire verslikt zich in een overdaad aan onuitgewerkte politieke en sociale thema's. Gérard Depardieu vindt als voortvluchtige moordenaar onderdak bij een gabbertje en diens broeierige zus in een sloppenwijk van Marseille. Overtuigt evenmin als milieuschets van Franse Algerijnen aan de zelfkant. TV5, 22.15-24.00u. & 1.10-3.00u.

. Quiz Show (Robert Redford, 1994, VS). Wervelende en meeslepende reconstructie van fraude bij een televisiequiz in de jaren vijftig in Amerika. Volgens de regisseur was dit schandaal, dat de betrouwbaarheid van zelfs de onaantastbare televisie op losse schroeven zette, het eerste teken van het verlies van onschuld en van de teloorgang van de American Dream. Misschien - Redford toont in elk geval hoe groot en nationaal het drama was. Met John Turturro. BBC2, 23.10-1.20u.

Sliver (Philip Noyce, 1993, VS). Joe Eszterhas, de scenarist van Basic Instinct, bewerkte een roman van Ira Levin voor thriller over voyeurisme, moord en erotiek in een flatgebouw. Suspense lijkt bijzaak in film vol gratuite hitsigheid, ondeugende spelletjes en zwart ondergoed. Met Sharon Stone. BBC1, 23.30-1.15u.

Miel et Cendres (Nadia Farès, 1996, Zwitserland/Tunesië). Drie Noord-Afrikaanse vrouwen verzetten zich tegen hun slachtofferrol in speelfilmdebuut dat analyse wil bieden van de mechanismen van een patriarchale samenleving. ZDF, 24.00-1.15u., nagesynchroniseerd.

The Missouri Breaks (Arthur Penn, 1976, VS). Prestigieuze, wrede western bezwijkt onder het gewicht van Marlon Brando en Jack Nicholson, die respectievelijk een huurmoordenaar en een paardendief spelen. Overlevering wil dat regisseur Penn zich Brando's dictaten liet welgevallen. ARD, 0.50-2.50u., nagesynchroniseerd.

Benji the Hunted (Joe Camp, 1987, VS). Vierde speelfilm rond de kleine tegenvoeter van Lassie. Hij ontfermt zich over vier poema's in idyllisch bos. Morgen, BBC2, 12.05-13.30u.

. All that Heaven allows (Douglas Sirk, 1955, VS). Fameus hartverscheurend melodrama van Sirk. Droevige weduwe Jane Wyman valt voor tuinman Rock Hudson en trotseert lokale sociale weerstanden daartegen. Morgen, BBC2, 14.55-16.20u., onderbroken door reclame.