Schadeclaim om gentech-koolzaad

Britse boeren die zonder het te weten genetisch gemanipuleerd koolzaad hebben geplant overwegen een rechtszaak tegen de Britse overheid. De regering raadde de boeren aan hun oogst te vernietigen, maar weigert een vergoeding daarvoor. De waarde van de oogst is zo'n 10,6 miljoen gulden.

Anderhalve week geleden bleek dat de Brits-Nederlandse zaadproducent Advanta koolzaadzaaigoed vanuit Canada had geïmporteerd en verkocht aan boeren in Groot-Brittanië, Duitsland, Zweden en Frankrijk. Het zaaigoed bevatte 0,03 tot 0,4 procent transgene koolzaadzaden, die beter bestand zijn tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. Op de import van transgene landbouwproducten rust in Europa een boycot.

De Zweedse en Franse overheid gaven boeren vorige week de opdracht hun voorraden en oogsten van koolzaad te vernietigen. De Duitse en Britse regeringen vinden de besmetting zo minimaal dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Greenpeace wil de Duitse regering via een rechtzaak dwingen om het besmette koolzaad alsnog te laten vernietigen. De milieuorganisatie overweegt ook de Britse regering aan te klagen.

Behalve koolzaad blijken ook andere geïmporteerde partijen verontreinigd. Vorige week maakte het Griekse ministerie van Landbouw bekend dat dit jaar ladingen katoenzaad zijn ingevoerd waarin transgene katoen zit. Volgens Greenpeace heeft Portugal verontreinigde partijen maïs geïmporteerd. En ook Groot-Brittanië zou maïs hebben ingevoerd dat verontreinigd is met transgene maïs, maar de Britse landbouwminister Nick Brown meldde vrijdag dat daar geen indicaties voor zijn.

Brown maakte tevens bekend dat hij weigert om Britse boeren te compenseren voor de schade die ze eventueel zouden lijden tijdens het verbouwen en verkopen van koolzaad. Volgens hem ligt de schuld bij Advanta. De boeren, verenigd in de Nationale Unie voor Boeren (NFU), beraden zich ook op stappen tegen Advanta. ,,Als de boeren het eerder hadden geweten, dan was een groot deel van het koolzaad nooit geplant'', aldus een woordvoerder van de boerenbond.