Prodi: uittreden EU niet geregeld

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie heeft dit weekeinde gezegd dat het Verdrag van de Europese Unie niet toestaat dat lidstaten die eenmaal zijn toegetreden tot de Europese Unie (EU) of tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) daar uitstappen. Prodi zei dit op een managementsymposium in het Zwitserse St. Gallen in antwoord op vragen over uitlatingen die hij vorige week in het tijdschrift The Spectator had gedaan.

Prodi zei in het conservatieve Britse magazine dat hij zich kon voorstellen dat uittreden uit de EU of de EMU ,,onder buitengewone omstandigheden'' mogelijk is. Prodi's antwoord volgde op de vraag of de Denen, die zich in september in een referendum over de euro kunnen uitspreken, terug kunnen komen op hun beslissing. De voorzitter van de Commissie zei dat in het Verdrag van Maastricht geen clausule over uittreden is opgenomen. Maar een land dat per se uit de muntunie wil stappen kan niet worden tegengehouden, aldus Prodi. Een woordvoerder van de Europese Commissie had na deze publicatie handen vol werk om uit te leggen dat Prodi alleen had gedoeld op een ,,hypothetische situatie''. Hij zei dat het ,,wettelijk onmogelijk en politiek en economisch onvoorstelbaar'' is dat een land de Europese muntunie verlaat nadat het eenmaal lid is geworden.

Prodi zei in St. Gallen dat het internationaal recht uittreden in uitzonderlijk situaties toestaat. Hij verwees naar Groenland dat destijds de EEG, de voorloper van de EU, de rug toekeerde. ,,Wij kunnen niet ingrijpen in de soevereiniteit van een staat.''