Organisatie ABN Amro op de schop

ABN Amro kondigt vanmiddag tijdens een bijeenkomst van het topmanagement een grote reorganisatie aan.

De net benoemde bestuursvoorzitter, R. Groenink, wil de structuur van de grootste bank van Nederland vereenvoudigen en een einde maken aan enkele laagrenderende activiteiten. De bank wil de berichten in verschillende media niet bevestigen, maar bevestigt wel dat de 150 hoogste managers vanmiddag op het Amsterdamse hoofdkantoor bij elkaar komen. Naar verluidt komt ABN Amro morgen met meer bijzonderheden over de nieuwe strategische aanpak. Het is onduidelijk of er bij de plannen arbeidsplaatsen verloren gaan.

Groenink heeft in de maanden voorafgaande aan zijn benoeming de strategie van de bank tegen het licht gehouden. In januari kondigde Groenink, toen nog als verantwoordelijke man voor de Europese activiteiten, aan dat eenzesde van de negenhonderd Nederlandse kantoren gesloten wordt. Dat kost 2.500 banen. Een van de motieven voor een andere aanpak is de aandelenkoers die al enkele jaren nauwelijks groei meer vertoont, hoewel ABN Amro tot de meest winstgevende banken behoort. De bank wordt door aandeelhouders vooral een gebrek aan transparantie verweten.

De structuur van de bank wordt volgens een insider vereenvoudigd door de landenorganisaties voor een groot deel op te heffen. Buiten Europa kent ABN Amro zowel regionale knooppunten (Singapore, Sao Paolo, Chicago) als landenorganisaties. Deze opzet, gecombineerd met de verschillende productdivisies (zoals vermogensbeheer, zakenbankieren en bedrijfskredieten) zou de structuur te complex maken.

De organisatie van de bank moet, meer dan nu het geval is, worden ingericht naar de verschillende activiteiten van de bank. Tevens moet een grotere samenwerking tussen de verschillende divisies van de bank ertoe leiden dat een klant op meer gebieden gebruikmaakt van de diensten van ABN Amro.

Bij de laagrenderende activiteiten die worden gestaakt, gaat het vermoedelijk om kleine onderdelen in het internationale zakenbankieren. Jan Kalff, die tot mei zes jaar bestuursvoorzitter is geweest, had vorig jaar al aangegeven dat de bank zich meer moest richten op de activiteiten die het meeste rendement bieden. Daarbij noemde hij onder meer corporate finance (financieel advies), vermogensbeheer en financiële dienstverlening.

In februari maakte de bank bovendien bekend 1,8 miljard euro (bijna 4 miljard gulden) in de dienstverlening via internet te willen investeren.

ABN Amro wil zoveel zoveel mogelijk producten via internet verkopen en mede op die manier haar internationale ambities realiseren. Via internet hopen internationale banken het gemis van een groot kantorennet te ondervangen. In de afgelopen jaren slaagde ABN Amro er niet in om in België (Generale Bank) of Frankrijk (CIC) door een overname een tweede thuismarkt in Europa te veroveren. Met behulp van overnames en internet hoopt Groenink dat ABN Amro over vijf jaar tien miljoen particuliere klanten heeft, tegen minder dan 4 miljoen nu.

Geruchten over de reorganisatie en een mogelijke overname dreef de beurskoers van ABN Amro afgelopen vrijdag al ruim 3 procent op. Vanochtend stond het aandeel ruim 1 procent hoger op 23,44 euro. Kalff gaf eerder dit jaar toe dat de lage aandelenkoers een obstakel kan worden als zich een overnamekans voordoet. Tevens kan de bank, ondanks gedegen beschermingsconstructies, bij een lage beurskoers zelf doelwit worden van vijandige overnamepogingen.