Massale vechtpartij bij feest in Ahoy'

De politie van Rotterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag hard ingegrepen bij de houseparty 4 Elements in Ahoy', nadat daar massale vechtpartijen waren uitgebroken. De politie verrichtte zeventien aanhoudingen, meer dan honderd agenten werden ingezet.

In Ahoy' bevonden zich twaalfduizend bezoekers. Volgens ooggetuigen braken vechtpartijen uit in verschillende hallen, waarbij werd geslagen met metalen pijpen en hekken, afkomstig van bouwmaterialen in het complex. Hierbij zouden enkele bezoekers gewond zijn geraakt.

Toen de politie arriveerde, keerde de agressie zich tegen de politieagenten. Dat gebeurde nadat de politie vijf mensen wilde aanhouden, die weigerden mee te gaan. Toen omstanders de agenten daarop te lijf gingen, werd assistentie ingeroepen uit de hele regio en de regio Zuid-Holland-Zuid. De politie alarmeerde ook de mobiele eenheid uit Amsterdam, maar die werd niet ingezet.

Rond vijf uur 's ochtends kreeg de politie de situatie weer onder controle. De politie liet de nog aanwezige bezoekers gecontroleerd vertrekken. ,,De meeste aanwezigen zullen weinig gemerkt hebben van de ongeregeldheden'', aldus een politiewoordvoerder. Van de zeventien arrestanten raakte er één gewond door hondenbeten. Rond zeven uur in de ochtend kon de politie Ahoy' volledig ontruimen. Ook de vijf onruststokers die weigerden met de politie mee te gaan, zijn volgens de politie aangehouden.

Volgens de organisatie van de houseparty 4 Elements was de vechtpartij ,,een storm in een glas water''. ,,De omvang is beperkt gebleven tot die van een vechtpartij in een willekeurige lokale kroeg'', aldus woordvoerder D. Luts. ,,Bovendien speelden de ongeregeldheden zich af rond de entree, zodat 99 procent van de bezoekers van het feest van het hele incident niets heeft gemerkt.''

Het optreden van de politie is volgens Luts in goed overleg met de organisatie gegaan. ,,De politie heeft heeft in overleg met ons besloten zich terughoudend op te stellen, vanwege de veiligheid van de andere aanwezigen. Hierdoor zijn de onruststokers gespreid vertrokken.'' Volgens Luts waren de meeste toeschouwers `stomverbaasd' toen ze bij de uitgang zoveel politieagenten aantroffen.