Leger kondigt staat van beleg in Fiji af

De commandant van de strijdmacht van Fiji, schout-bij-nacht Frank Bainimarama, heeft vanmiddag bekendgemaakt de staat van beleg te hebben afgekondigd in het eilandenrijk in de Stille Oceaan en zelf de macht in handen te nemen. Hij maakte geen bijzonderheden bekend, aldus de staatsomroep van Fiji. Volgens diplomatieke bronnen is hij van plan de president te ontslaan en zelf premier te worden. In Fiji is sinds 19 mei een poging tot staatsgreep aan de gang. Toen bezette een groep mannen onder leiding van George Speight het parlement en nam onder anderen de van oorsprong Indiase premier, Mahendra Chaudhry, in gijzeling. Twee dagen geleden ontsloeg president Ratu Sir Kamisese Mara de premier en schortte hij het parlement op. De interim-premier die hij benoemde, nam echter direct ontslag, waardoor alle bevoegdheden de facto in handen van de president kwamen.