Lai zoekt vader Bill

Lai, Dinh en Hoa hebben een Amerikaanse vader. Onder het `Nette vertrek-programma', dat de Amerikaanse regering samen met de Socialistische Republiek Vietnam in 1979 overeenkwam, gaan zij in 1992 op zoek naar hun vader. In een opvangkamp op de Filippijnen moeten zij eerst zes maanden Engels leren, telefoons weten te bedienen en vergelijkend warenonderzoek doen aan de hand van advertenties van Amerikaanse supermarkten. ,,Kies altijd voor het goedkoopste'', zeggen de Filippijnse onderwijzeressen.

Eenmaal in de Verenigde Staten blijken de vaders of spoorloos of geen trek te hebben hun nakomelingen de hand te schudden. De moeder van Lai, Ut, kan geen werk vinden en komt in de bijstand. Dat was niet de bedoeling want ze wilde in het land van alle beloftes veel geld verdienen om terug te sturen naar haar arme familie in de Mekong-Delta. Haar zoon poetst wc's in een hotel.

Dinh, die een zwarte soldaat als vader had en zich in Vietnam gediscrimineerd voelde, werkt zich in een paar jaar op en is in staat een oud Chinees restaurant in Chicago te kopen na jaren hard werken in een abattoir. In de plaatselijke kerk bij de fabriek in Illinois vindt hij een Vietnamese bruid. De vader van Hoa is van Caraïbische afkomst maar blijkt niet te vinden. Hoa wordt al vlug de beste van de klas in Greenville North Carolina en wordt laborante.

Zoetsappig vertelt haar pleegmoeder hoe ze de lieve kinderen uit Vietnam wil opnemen in de weldaden van haar Amerikaanse droom en hoe dat wonderwel gaat lukken. Daar is overigens op video weinig van te beleven. Op het eind van de plichtmatig gemaakte en wat saaie documentaire krijgt Lai toch nog zijn vader Bill te zien die vijf jaar na zijn vertrek uit Vietnam alsnog instemt om zijn zoon te ontmoeten in zijn woonplaats in de staat Virginia. Maar zijn moeder, mevrouw Ut, mag niet meekomen. Vader Bill heeft net een nieuwe blonde vriendin na twee keer te zijn gescheiden. Onder een witte kerstboom pakt Lai een zwart leren jack uit, cadeau van zijn vader die opgelucht lijkt dat zijn Vietnamese zoon weer snel na de Kerst zal vertrekken naar de Amerikaanse westkust.

Vergezicht: Tussen werelden, Ned.3, 20.58-22.00u.

    • Willebrord Nieuwenhuis