KPN profiteert van windstilte op Damrak

KPN Telecom was vanmorgen de belangrijkste stijger op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel profiteerde van de gunstige stemming onder beleggers over telecom-, media en technologie-aandelen, die de laatste weken onderhevig zijn aan forse schommelingen.

De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen erg rustig. ,,Er is niet veel te beleven, een verloren dag met weinig omzetten'', typeerde een handelaar de stemming. De belangrijkste oorzaak daarvan was dat zowel Europa's grootste beurs, die in Londen, als de beurzen in de Verenigde Staten vandaag hun deuren dicht houden.

De AEX-index stond rondom het middaguur 6,7 punten hoger op 652,6 punten. Amsterdam bleef daarmee in het spoor van Frankfurt en Parijs, de twee grote Europese beurzen die wel open zijn. Parijs noteerde een winst van 1,4 procent, Frankfurt kreeg er 0,96 procent bij.

Met name de val van de Amerikaanse beurs Nasdaq, waaraan veel technologiefondsen zijn genoteerd, heeft de afgelopen weken in Europa gezorgd voor harde klappen onder fondsen van de Nieuwe Economie. Dat Nasdaq nu dicht bleef zorgde voor betrekklijke rust onder de telecom-, media- en technologie-aandelen.

KPN trok het meeste profijt van deze windstilte, ondanks het waarschijnlijke mislopen van Orange, de derde aanbieder van mobiele telefonie in Groot-Brittannië. Het telecomfonds steeg met 4,6 procent naar 94,80 euro. KPN liep daarmee in de pas met andere Europese telecom-aanbieders, zoals Deutsche Telekom en France Telecom. De mogelijke tegenvaller met Orange heeft voor beleggers als voordeel dat KPN geen nieuw kapitaal op de beurs hoeft aan te trekken.

Alleen Philips kon KPN enigszins bijhouden. Het elektronicaconcern kreeg er 3,82 procent bij op 46,73 euro. VNU dikte 2,79 procent aan op 55,30 euro. Ook Akzo Nobel en Wolters Kluwer ontstegen met winstjes van boven de 2 procent de middelmaat.

UPC leed licht onder het mislopen van het Belgische telecom- en kabelbedrijf Telenet. De kabelgigant leverde 0,4 procent in op 24,85 euro.

Baan was grillig. De Barneveldse softwareproducent denderde, na een korte opleving vorige week, in het eerste deel van de ochtend 12 procent omlaag om tegen het middaguur een winst van 1,46 procent te noteren op 2,78 euro.

De Midkap deed het beter dan de AEX. De index voor middelgrote fondsen won 1,21 procent op 631,12 punten. Endemol dikte 2,89 procent (op 122,70 euro) aan op het bericht dat het de Franse producent van tv-programma's Hubert Productions overneemt.

Het media-offensief van Nina Brink wist beleggers vanmorgen niet te overtuigen. De ex-topvrouw van World Online stelde afgelopen weekeinde dat de internetaanbieder met de huidige lage beurskoers weinig toekomst heeft. WOL zakte 2,14 procent naar 11,45 euro.