Jong Oranje nadert Spelen

Jong Oranje heeft tijdens het Europees kampioenschap in Slowakije een reële kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen in Sydney. Na de 2-1 zege op Kroatië volstaat vanavond een zege op Tsjechië, dat in het eerste groepsduel met 1-1 gelijk speelde tegen Spanje, de laatste opponetn van Nederland. Minimaal vier ploegen en mogelijk vijf ploegen kunnen zich voor de Spelen plaatsen. Een plaats in de halve finale is dus genoeg voor Jong Oranje.

Door de zege op Kroatië en het gelijkspel tussen Spanje en Tsjechië staat Jong Oranje op de eerste plaats in groep A. Bij nieuwe winst is tenminste de wedstrijd om de derde plaats zeker gesteld. Als de andere groepswedstrijd tussen Spanje en Kroatië in een gelijkspel eindigt, kan zelfs de finale jong Oranje niet ontgaan.

Het olympisch elftal speelde voor nog geen duizend toeschouwers een pover duel in Trnva. De ploeg van bondscoach Berger won geflatteerd van Kroatië, dan een 1-0 voorsprong op ongelukkige wijze verspeelde. Miladin opende halverwege de eerste helft de score. Vlak voor rust maakte de PSV'er Van Bommel een opzienbarende tegentreffer. Hij passeerde de Kroatische doelpunt Pletikosa met een boogbal van enorme afstand, ongeveer zestig meter.

In de slotfase van het teleurstellende duel kreeg Vennegoor of Hesselink het winnende doelpunt op een presenteerblaadje aangereikt. De spits van FC Twente profiteerde van knullig balverlies van doelman Pletikosa. Daarmee kreeg coach Berger meer dan hij verwacht had. ,,Ach, het echte Oranje maakt er de gewoonte van om een toernooi goed te beginnen met een slecht resultaat. Wij doen het andersom.''

Van Bommel toonde zich teleurgesteld na afloop van de fortuiinlijke zege. ,,Ben je twee jaar bezig om met deze groep naar Sydney te gaan en dan laten we het zo afweten als het er echt op aankomt. Zo rustig, zo slap, zo helemaal niks'', zei Vam Bommel die in elk geval kon terugkijken op het mooiste doelpunt uit zijn carrière.

Tsjechië speelde zaterdag verrassend gelijk tegen toernooifavoriet Spanje, dat pas in de slotfase een 1-0 achterstand wist weg te werken. Tsjechië speelt vanavond tegen Jong Oranje een thuiswedstrijd op Slowaakse bodem. Het stadion van FC Ozeta in Trençin ligt niet ver van de Tsjechische grens.

Nederland deed het gisteravond rustig aan tijdens de enige training van de dag. Rek- en strekoefeningen waren de onderdelen waaraan bondscoach Berger zijn spelers onderwierp. Vennegoor of Hesselink (dijbeen), Bouma (enkel) en Lurling (hiel) bleven licht geblesseerd langs de kant. De verwachting is dat het trio vanavond kan meespelen tegen Tsjechië.

Bovendien kan Berger weer een beroep doen op Oude Kamphuis van Schalke 04. Hij was voor de eerste wedstrijd van het EK tegen Kroatië geschorst. De bondscoach liet gisteravond doorschemeren dat de kans groot is dat Oude Kamphuis tegen Tsjechië in actie komt. Rechtsback Cornelisse speelde tegen Kroatië een zwakke wedstrijd. De centrale verdedigers Rudge en Broerse maakten ook fouten. Op die posities zou Oude Kamphuis ingezet kunnen worden.