Italiaanse renners domineren in Giro

Francesco Casagrande heeft twee zware dagen over de cols in de Dolomieten als klassementsleider van de Giro d'Italia doorstaan. Zaterdag ging de dagprijs naar de Spanjaard Jose Luis Rubiera. Gisteren behaalde de Italiaan Gilberto Simoni de ritzege. Zijn landgenoot Casagrande behield de roze leiderstrui.

Casagrande vergrootte zijn voorsprong op zijn landgenoot Garzelli van 15 tot 33 seconden. Simoni bevestigde de hegemonie van het Italiaanse wielrennen en staat nu op de derde plaats in het algemeen klassement. Hij heeft 57 seconden achterstand op Casagrande, die al een week het klassement aanvoert.

Afgelopen zaterdag opende Casagrande de bergetappe naar Selva. Bij de beklimming van de Marmolada, de zwaarste van de drie bergen, was één tempoversnelling genoeg om een aantal concurrenten te verrassen. De Rus Tonkov (eindwinnaar in 1996) en de Italiaan Gotti (eindwinnaar in 1997 en 1999) moesten terrein prijsgeven. Het tijdverlies voor Tonkov en Gotti (ongeveer een minuut) viel nog mee vergeleken bij de achterstand die het Italiaanse talent Di Luca opliep.

Gisteren stond de `koninginnenrit' met de beklimming van de Gavia op het programma. De Gavia is 2621 meter hoog en heeft een maximale stijgingsstijgingspercentage van vijftien. De Nederlander Breukink maakte in 1988 indruk door in een sneeuwstorm zijn tegenstanders uit het wiel te rijden. Gisteren was Breukink werkzaam voor de NOS in de Giro.

Casagrande, die nooit eerder van voren reed in zware bergritten, behoorde opnieuw tot de uitblinkers in de Dolomieten. In de kopgroep van zestien renners bevonden zich ook Di Luca en de Colombiaan Gonzalez. Op de besneeuwde flanken van de Gavia reden Gonzalez, zijn landgenoot Victor Pena en de Spanjaard Cardenas lange tijd op kop. Tonkov was de grote verliezer met een achterstand van anderhalve minuut.

In de eindsprint naar Bormio was Simoni, die zaterdag de ritwinst net misliep, de slimste renner. Casagrande reed als derde over de streep. Zijn landgenoot Cipollini verliet zaterdag de ronde. Hij behaalde in de eerste week zijn dertigste sprintzege in de Giro. Cipolloni staat niet bekend als een goede klimmer en zoals verwacht liet hij zich niet meer zien in de Dolomieten.

Publiekslieveling Pantini reed niet van voren in het hooggebergte. Hij moest dit weekeinde een half uur toegeven op de toppers en kan zich nu gaan richten op de Tour de France, die over vijf weken van start gaat. Pantani mist nog wedstrijdritme. Hij kreeg vorig jaar een startverbod in de Giro wegens een te hoge hematocrietwaarde. Hij raakte gedemoraliseerd en raakte vervolgens zijn fiets maandenlang niet aan.

De Nederlander Kroon raakte zaterdag zijn bergtrui kwijt. De 24-jarige Drent stond na de dertiende rit tweede in het bergklassement, achter roze-truidrager Casagrande. Daarom mocht hij gisteren voor het laatst het groene shirt aantrekken. In de afdaling reed hij te dicht op de ploegleiderswagen die plotseling moest remmen. Kroon knalde op de auto en maakte een salto. Hij kon de rit uitrijden en verscheen vanmorgen weer aan de start.

Sprinter Blijlevens bleef overeind in de Dolomieten. Zaterdag was hij de beste Nederlander, met een achterstand van ruim een kwartier. Gisteren verkeerde Blijlevens weer niet in de problemen. ,,Ik rijd goed, maar ik moet eindelijk eens wat winnen. Dat kan misschien maandag of dinsdag als de wegen wat vlakker zijn'', zei de sprinter van de Italiaanse ploeg Polti.

Blijlevens zag naast Cipollini nog enkele snelle renners uit de koers verdwijnen. De Australiër McEwen werd uit koers genomen omdat hij te opvallend aan de tweede ploegleiderswagen hing. De Italiaan Quaranta, winnaar van twee sprintetappes, stapte ook af.