Internationaal

LONDEN

De beurs van Londen is vandaag gesloten in verband met een vrije dag. Voor de beurzen in de Verenigde Staten geldt hetzelfde in verband met Memorial Day. Het gevolg hiervan was dat er in Europa vandaag geen impulsen zijn te verwachten van de invloedrijke Angelsaksische markten.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt deed het aandeel van de internet-provider T-Online het goed. De onlangs op de beurs geïntroduceerde internet-dochter van Deutsche Telekom steeg vanmorgen drie procent na berichten over een bod op branchegenoot Freeserve in het Verenigd Koninkrijk. Moederbedrijf Deutsche Telekom steeg ook, met ruim twee procent, dankzij het nieuws dat bij de beursgang van de derde tranche van de aandelen in het telefoniebedrijf een korting wordt verstrekt aan kleine beleggers. Mede dankzij T-Online en Deutsche Telekom steeg de DAX-index met 77 punten tot 7.016 punten rondom het middaguur.

PARIJS

De aandelen van de Nieuwe Economie (telecom, media, technologie) deden het behalve in Duitsland ook goed op de beurs van Parijs. Daardoor steeg de CAC-40-index met 84 punten tot 6221 punten rondom het middaguur. Volgens handelaren werden de telecom-, media- en technologie-aandelen gestabilseerd door het feit dat de beurzen in de VS vandaag zijn gesloten. De afgelopen weken leden deze aandelen enorm onder de grilligheid van met name de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, waaraan veel technologie-aandelen zijn genoteerd. De Nasdaq drukte de aandelen in Parijs af en toe omhoog, maar nog veel lager omlaag. ,,Als New York dicht is, gaan we hier omhoog. Dat is geen wetenschap, maar simpelweg een feit'', zei een handelaar. De grote winnaar was France Telecom, dat de koers met ruim drie procent zag stijgen. Volgens anonieme bronnen wordt mogelijk morgen al een bod openbaar gemaakt op Orange, het Britse mobiele telefonie-bedrijf van Vodafone/Mannesmann waarvoor ook het Nederlandse KPN in de markt is. France Telecom zou 50 miljard euro willen betalen (110 miljard gulden), waarvan 20 miljard in contanten, 20 miljard in aandelen en 10 miljard met een lening.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 237,30 punten (1,48 procent) naar 16.245,44. Na de forse koersverliezen van vorige week kwamen koopjesjagers in de markt. Vooral de technologiesector profiteerde daarvan. Ook in Hongkong gingen de aandelenkoersen behoorlijk omhoog. De Hang Seng-index sloot met een winst van 1,8 procent. In Singapore steeg de koersindex 0,7 procent. De beurs in Zuid-Korea sloot 0,1 procent lager.