Hockey in surrealistisch decor

Met het oog op de naderende storm onderbrak de politie gisteren het toernooi om de Champions Trophy. Toen de wind was gaan liggen, speelden de hockeysters van Nederland en Nieuw Zeeland in een leeg stadion.

Het was een bizar slot van een al even bizarre dag: een hockeyinterland ten overstaan van vrijwel lege tribunes. Volgens het protocol keurig voorafgegaan door de volksliederen en, ironisch genoeg, gespeeld onder nagenoeg ideale weersomstandigheden: een aangename temperatuur en een koel briesje. Wie niet beter wist, waande zich gisteravond in het Wagener-stadion in een surrealistische B-film.

Terwijl de tribunes drukbevolkt hadden moeten zijn, bleef het akelig stil in Nederlands enige hockeystadion toen om half negen het eerste fluitsignaal klonk voor het vrouwenduel tussen Nederland en Nieuw Zeeland. Op last van de politie van Amstelveen waren niet meer dan negentig belangstellenden - officials, vrijwilligers, journalisten en een paar verdwaalde ouders - welkom bij de wedstrijd die vanwege de storm pas zes uur later kon worden gespeeld.

Suzan van der Wielen was na afloop nog beduusd door het onwerkelijke decor van de confrontatie die met 3-0 in het voordeel van Nederland eindigde. ,,Een vreemde gewaarwording'', vond de record-international. ,,Toen we het veld opkwamen, schalde de muziek door de speakers, terwijl op de tribunes geen kip te bekennen was. Pas toen het duel begon, raakte ik dat onwezenlijke gevoel kwijt.''

Ook Amstelveen ontkwam gisteren niet aan de storm, en daarmee het toernooi om de Champions Trophy niet. Eén helft hadden de mannen van Australië en Spanje (0-0) erop zitten toen de politie ingreep in het Amsterdamse Bos. Vanochtend werd het duel hervat. Australië en Spanje eindigden op 1-1. Uit angst voor vallende bomen en wankele tenten in het onvermijdelijke promodorp - 8.000 vierkante meter ditmaal - gaven de autoriteiten gisterenmiddag opdracht tot evacuatie het terrein van hockeyclub Amsterdam, sinds vrijdag plaats van handeling van het dubbeltoernooi.

Ruim vierduizend toeschouwers waren aanwezig toen het `calamiteitenplan' van de toernooiorganisatie in werking trad, de helft van het verwachte aantal (8.400). Met zachte hand werden zij één voor één naar buiten gedirigeerd, waar bussen hen naar veiliger oorden bracht. Veel moeite kostte de ontruiming niet volgens Johan Wakkie, directeur van de hockeybond (KNHB). ,,Iedereen liep heel gedwee naar de uitgang. 'Jullie zullen wel weten wat je doet', kregen we te horen.''

Veel keuze had de organisatie niet. Op basis van de onheilspellende berichten van de meteorologische dienst wilde zowel de politie als de KNHB elk risico uitsluiten. ,,Voor ons komt veiligheid op één, ook al betekent dit besluit een streep door onze rekening'', sprak Wakkie. ,,Maar één verdwaalde tak die op een hoofd terecht komt, met alle gevolgen vandien en je slaat jezelf nog jaren voor het hoofd dat je onaanvaardbare risico's hebt genomen.''

Bleef het probleem van het vervolg van het toernooi, dat op zondag hoe dan ook afgelopen dient te zijn volgens de organisatie. Wat vanaf één uur volgde was een staaltje hockeydiplomatie van het beste soort. Alle belanghebbenden - van politie tot organisatie, van coach tot official mochten hun stem laten horen. Ruim zes uur duurde het daardoor alvorens de organisatie in het clubhuis van Amsterdam, het enige `veilige' toevluchtsoord, met een nieuw speelschema op de proppen kwam.

Daarin was Nederland-Nieuw Zeeland nog voor diezelfde avond gepland, mits de politie het sein op veilig zou zetten. Met die oplossing kwam de organisatie tegemoet aan de wens van beide bondscoaches, Tom van 't Hek (Nederland) en Jan Borren (Nieuw Zeeland). Het alternatief, vier wedstrijden in vier dagen, sprak geen van beiden aan. ,,Dat was bijna niet te doen geweest en zou het toernooi hebben beïnvloed'', verklaarde Van 't Hek gisteren na de zege die zijn elftal op de tweede plaats bracht.

Dankbaar meldde de bondscoach zich na afloop dan ook bij KNHB-directeur Wakkie, die zelf repte van ,,een oplossing in het belang van de sport''. Natuurlijk had ook hij het duel liever ten overstaan van een paar duizend toeschouwers laten spelen. ,,Maar wat niet kan, dat kan niet. Een toernooi draait om de sporters, niet om de organisatie.'' Voor gedupeerde toeschouwers had de organisatie goed nieuws: ze krijgen hun geld terug of mogen op vertoon van de dagkaart (55 en 70 gulden) vandaag, morgen of overmorgen naar binnen. Zelf kan de KNHB een beroep doen op de verzekeraar.

Voor Van 't Hek en zijn speelsters betekende het gisteren een dag van wachten, want pas tegen half zes kwam het verlossende bericht dat de wedstrijd alsnog gespeeld zou kunnen worden. Terwijl de mannenploeg een bioscoop in Haarlem opzocht om de verveling te verdrijven (na de afgelasting van het duel tegen Zuid-Korea), doodde Van 't Hek de tijd op zijn hotelkamer. ,,Met zo'n James Bond-film. Die had ik jaren niet meer gezien.''

Al te zwaar tilde de oud-international niet aan de knagende onzekerheid die zijn speelsters in de greep hield. ,,Wie mentaal goed voorbereid is - en dat zijn wij - kan in deze omstandigheden spelen'', meende de bondscoach, wiens speelsters vanavond voor hun tweede krachtproef binnen 24 uur staan als Argentinië de tegenstander is.

Veel geluk hadden de hockeyselecties toch al niet. Twee spelers van de mannenploeg (Jaap-Derk Buma en Ronald Jansen) kregen zaterdag, een paar uur voor het duel met Groot-Brittannië (2-1), bezoek van een dief. Die brak in op de kamers van het Van der Valk-hotel in Haarlem en nam 750 gulden en twee mobiele telefoons mee.

    • Mark Hoogstad