Handheld wordt computer

Wie neemt wie en wat over. Niet alleen bedrijven uit de ICT-wereld speuren naar kandidaten voor overnames. Ook producten zijn op zoek naar functies die kunnen worden overgenomen. Schootcomputers, zakcomputers en draagbare telefoons schuiven in elkaars richting op weg naar de finaleplaats: de communicator, het kleine apparaat waarmee we supersnel via nieuwe mobiele telefoonfrequenties overal alles kunnen opvragen, laten weten en kopen en betalen. Technisch zijn er geen grote problemen. De vraag is wel of de enorme prijzen voor de te veilen frequenties het nieuwe goed ook betaalbaar voor de consument zullen maken.

In afwachting van de beschikbaarheid van de nieuwe frequenties en dus snellere transportmogelijkheden voor beeld en geluid proberen fabrikanten van mobiele apparatuur hun huidige waar zo aantrekkelijk mogelijk te houden. Schermen van mobiele telefoons worden groter, WAP moet het communiceren met tekst handzamer maken en een aangehecht minuscuul toetsenbordje maakt tekstinvoer aantrekkelijker.

Palm, met een marktaandeel van ruim 80 procent heer en meester, maakt al jarenlang het gebruik van de handheld aantrekkelijker door allerlei extra's, zoals bijvoorbeeld opvouwbare toetsenborden. Laatste wapenfeit: de Palm VII, een zakcomputer, die e-mail kan ophalen, zonder tussenkomst van mobiele telefoon.

Microsoft doet na het debacle met het besturingssysteem Windows CE een nieuwe aanval op de mobiele markt. Met Pocket PC, eigenlijk een nieuwe versie van Windows CE, moet Microsoft vaste voet aan de grond krijgen op de markt voor mobiele apparaten en de hegemonie van Palm doorbreken.

Dat is geen eenvoudige klus. Zakcomputers worden gebruikt door zakelijke gebruikers die er vooral e-mail en agenda mee afhandelen en daarmee hopen tijd te besparen. Daarnaast zijn er fanaten. Verzameld in gebruikersgroepen en surfend tussen websites gebruiken zij hun tijd vooral om de grenzen van de zakcomputer te verkennen. Bovendien mag Microsoft rekenen op een groep consumenten die in de oorlog tegen het monopolie van de softwaregigant ook plaats heeft genomen in de loopgraven van het front: geen Microsoft!

De vraag is of zo'n houding op korte termijn verstandig is. Het meest aantrekkelijke van Pocket PC is juist dat het Windows is. Dat het Outlook, Word, Excel is. Dat het mooi aansluit op het werken met de pc thuis, met de computer op het werk.

Pocket PC wordt gebruikt door Compaq, Casio, Hewlett-Packard en Symbol. Compaq gebruikt het nieuwe besturingssysteem op de Aero 1550, een flinterdunne zakcomputer, waarmee we al eerder voor deze rubriek kennismaakten. In vergelijking met de Aero, waarop het oude Windows CE draaide en andere niet-Windows PDA's (personal digital assistant) is het nieuwe systeem aanmerkelijk sneller. Niet alleen voor de traditionele tekstverwerkende handelingen, het raadplegen van agenda en takenlijsten, maar ook in het weergeven van beelden. De Pocket Internet Explorer is een uitgebreide browser en met `Avant Go' is het mogelijk om persoonlijke informatie op bepaalde sites op de zakcomputer te synchroniseren. Maar eerst moet de Pocket PC worden verbonden. Met behulp van COM-poort en de software Active Sync (versie 3.1., meegeleverd en bovendien gratis te downloaden) is de verbinding met de pc zo geregeld. Voor verbinding met het internet is gebruik van een mobiele telefoon voor de hand liggend. Omdat mobiele telefoons bepaald niet standaard met infrarood omgaan, is aanschaf van TDK Global Pulse (software en een kabeltje) de beste oplossing voor verbinding tussen mobieltje en zakcomputer.

De huidige snelheidslimiet van 9.600 bits per seconde maakt het surfen op internet niet echt aantrekkelijk, maar voor de afhandeling van e-mail is het afdoende. Wel is het oppassen met de omvang van aangehechte bestanden. Pocket PC handelt allerlei aangehechte bestanden af. Als deze bestanden niet via Active Sync, maar via het mobieltje binnenkomen kan dan soms even duren.

Het nieuwe systeem van Microsoft is op de Aero van Compaq een prettige verrassing. Al snel wordt duidelijk dat je met de voordelen van een volledig 32-bits besturingssysteem te maken hebt: een snelle processor, geheugenmogelijkheden van 16 tot 32MB en een 16-bits beeldscherm. Geheugen- en modemkaarten kunnen eenvoudig worden toegevoegd. Ook is het mogelijk met behulp van een ethernetkaart de Pocket PC aan een netwerk te koppelen. De mediaspeler kan ook MP3-bestanden aan. De pocket-versies van Outlook, Word, Excel en Explorer lijken prettig veel op de versie op de pc. Het inspreken van memo's (met enkele knopjes aan de zijkant) is snel en eenvoudig; bestanden kunnen via e-mail worden verstuurd.

Het toetsenbord (aan te tikken met een stylus) vult met een pop-up menu een deel van het scherm en kan dus ook kostbare ruimte vrijmaken als het niet nodig is.

Tegenover de traditionele graffiti-taal, waarbij handgeschreven tekens worden omgezet zet Microsoft handschriftherkenning in, niet een echte oplossing, maar wel beter. De Reader op de Pocket PC heeft een acceptabele beeldschermweergave en maakt het lezen van gedownloade e-books mogelijk.

De Pocket PC geeft je als gebruiker van Windows, World, Excel en Outlook een vertrouwd gevoel. De handleiding is bijna niet nodig. Het ding lijkt echt tijd te besparen. De handheld is computer geworden.

De (Monochrome) Aero 1550 kost ƒ849,- (ex. BTW). In series met een oude versie van Windows CE, waarvoor upgrades naar Pocket PC beschikbaar zijn, is ook een Aero met een kleurenscherm. Facaliteiten zoals een WAP-browser en Bluetooth-module zullen naar verwachting worden toegevoegd.

Informatie op internet: www.compaq.nl; www.microsoft.com/mobile/pocketpc.

    • Cees Verschure