FC Groningen na 2 jaar terug in de eredivisie

FC Groningen speelt komend seizoen weer in de eredivisie. De ploeg van trainer Van Dijk won gisteren in groep A van de nacompetitie met 1-0 bij Emmen. Door dit resultaat en de 5-1 nederlaag van Heracles bij MVV is Groningen onbereikbaar voor de concurrentie.

FC Groningen degradeerde twee jaar geleden naar de eerste divisie. Vorig seizoen gaf de noordelijke ploeg op de laatste speeldag van de nacompetitie promotie uit handen. Toen zou een gelijkspel tegen Sparta hebben volstaan, maar de thuiswedstrijd in het Oosterpark ging met 3-0 verloren.

In Emmen gingen de Groningers niet in de fout. De Zweed Johansson maakte vlak na rust de enige treffer. Daarna kwam Groningen niet meer in de problemen. Met vier overwinningen in vier duels en een positief doelsaldo van elf was het krachtsverschil in groep A opvallend groot.

Trainer Van Dijk wacht nu de zware taak een selectie samen te stellen die zich kan meten met de eredivisieclubs. Groningen is gewaarschuwd door de tegenvallende resultaten van Den Bosch, dat dit seizoen na een jaar weer degradeerde naar de eerste divisie. De Brabantse club had zich niet versterkt en werd daarvoor bestraft. Groningen heeft Janssen van MVV en Piket van Ajax aangetrokken. Vijf spelers vertrekken uit het Oosterpark: Van Dinteren (RKC), Schoenmakers (FC Den Bosch), Paul Matthijs (AZ), Averdijk (Fortuna Sittard) en huurling Kantelberg (FC Utrecht).

Van Dijk wilde in de feestvreugde niet ingaan op mogelijke versterkingen voor FC Groningen. ,,We gaan nu eerst feesten.'' Directeur Nijland rekende uit dat de promotie zijn club zeker twee miljoen gulden aan extra inkomsten oplevert. ,,We werken komend seizoen met een begroting van minimaal twaalf miljoen. We hebben al met verscheidene spelers contact gelegd. Die willen ook graag naar Groningen komen, als we maar eredivisie spelen.''

Groningen heeft bij de KNVB een verzoek ingediend om de ruim drieduizend staanplaatsen te mogen gebruiken. Het verouderde stadion heeft ruim elfduizend zitplaatsen, onvoldoende voor het bezoek van de topclubs. Het nieuwe stadion, met een capaciteit van dertigduizend, is naar verwachting pas in 2003 klaar.