Ethiopische bom op Asmara vlak voor overleg in Algiers

Vier Ethiopische gevechtsvliegtuigen hebben vanmorgen de belangrijkste luchtmachtbasis gebombardeerd in de Eritrese hoofdstad Asmara. Dat gebeurde vlak voordat in Algiers verkennende vredesbesprekingen zouden beginnen tussen de twee landen.

Zeker een bom trof doel en raakte een van de brandstoftanks op het vliegveld. Of er gewonden zijn gevallen, was begin van de middag niet bekend.

Volgens Eritrea heeft de Ethiopische luchtmacht gisteren ook een bijna voltooide elektriciteitscentrale gebombardeerd bij Hirgigo, tien kilometer van de Eritrese havenstad Massawa aan de Rode Zee. Het Eritrese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de luchtaanval een daad van ,,vandalisme en zinloos geweld''. De elektriciteitscentrale die was gefinancierd door Arabische en Italiaanse instanties, zou op korte termijn in gebruik worden genomen. Het bombardent op dit civiele doel kan volgens Eritrea niet anders worden uitgelegd dan als belediging van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) die aandringt op vredesoverleg.

Ethiopië op zijn beurt betichtte Eritrea van kwade trouw. Volgens Ethiopië heeft de luchtmacht geen elektriciteitscentrale gebombardeerd, maar een militaire installatie. Ethiopië zei verder dat Eritrese troepen het vuur hebben geopend op Ethiopische stellingen in het betwiste grensgebied bij Bure. Eritrea had eerder gezegd dat het zijn troepen bij Bure zou terugtrekken om te voldoen aan één van de Ethiopische eisen voor hervatting van het vredesoverleg.

Tienduizenden Eritreërs zijn gisteren gevlucht voor het oprukkende Ethiopische leger dat de steden Mendefera en Adikeyhe bestookte. De voortzetting van de strijd past in de strategie die de Ethiopische premier Meles Zenawi vorige week verwoordde: ,,We onderhandelen terwijl we vechten en we vechten terwijl we onderhandelen.'' Het offensief dat Ethiopië ruim twee weken geleden begon, was bedoeld om voor eens en voor altijd een eind te maken aan de grensoorlog. Dat kan volgens Ethiopië alleen als Eritrea militair onschadelijk wordt gemaakt.

Honderdduizenden Ethiopiërs vierden gisteren in de straten van de hoofdstad Addis Abeba niet alleen de negende verjaardag van de bevrijding van het gehate Mengistu-regime maar ook de `overwinning op Eritrea'. ,,De binnengevallen Eritrese strijdkrachten zijn vermorzeld'', verklaarde president Negasso Ghidada. Bij de verdrijving van Mengistu in 1991 trokken Ethiopische en Eritrese soldaten nog samen op.