Drie doden, veel schade in zware storm

Een voor de maand mei ongebruikelijk zware storm heeft gisteren aan drie mensen het leven gekost en voor naar schatting enkele miljoenen guldens schade aangericht. Tien mensen raakten gewond.

Politie en brandweer kregen duizenden meldingen van omgevallen bomen en rondvliegende takken. Ook het gebladerte veroorzaakte problemen - bomen met natte bladeren zijn extra gevoelig voor harde wind. Het trein-, weg- en vliegverkeer was urenlang ontregeld.

In Helmond overleden een 9-jarige jongen en een 67-jarige man, nadat zij door een afgewaaide tak werden geraakt. Een 63-jarige man in Oosthuizen (Noord-Holland) kwam om het leven doordat een boom op zijn auto viel. Een brandweerman in Roermond raakte levensgevaarlijk gewond door de top van een populier. De man, die in coma ligt, droeg in strijd met de regels geen helm.

De storm trok met windstoten tot 125 kilometer per uur van zuid naar noord over Nederland. Volgens het KNMI heeft het in Zeeland, Limburg en Twente in de maand mei nog nooit zo hard gewaaid. Aan de kust stond een storm met windkracht tien.

De storm trof al het vervoer. Treinverbindingen en tramlijnen vielen uit door omgewaaide bomen en takken die op de bovenleidingen en sporen terecht kwamen. Op de weg raakten auto's met caravans in problemen. Op Schiphol liepen de wachttijden op doordat slechts twee start- en landingsbanen konden worden gebruikt. De veerboten over de Westerschelde en tussen Kruiningen en Perkpolder werden uit de vaart genomen.

Tientallen evenementen werden afgelast omdat de veiligheid van het publiek niet kon worden gegarandeerd. Het Dunya Festival in Rotterdam verwachtte tegen de 200.000 bezoekers. Rescue Mania 2000, een grootschalige demonstratie van reddingsboten en een vliegshow voor de kust van 's Gravenzande, moest ook worden afgeblazen. Bij de internationale atletiekwedstrijden om de Adriaan Paulen Memorial in Hengelo werden ongeveer vierduizend bezoekers naar huis gestuurd.

Bij de passiespelen in Tegelen konden 1.400 bezoekers, waaronder bisschop Wiertz van Roermond, vertrekken nadat een boom de tent had geraakt. Hockeywedstrijden om de Champions Trophy werden onderbroken, de laatste etappe van Olympia's wielerronde werd afgebroken en bij de Spa Regatta, de zeilwedstrijden bij Medemblik, konden de laatste wedstrijden niet worden gevaren.

De situatie gisteren was volgens het KNMI vergelijkbaar met de Hemelvaartsstorm van 12 mei 1983. Deze zeer korte maar plotseling opstekende storm kostte destijds tien mensen het leven.