Donner leider van onderzoek naar WAO

De commissie van deskundigen die de WAO gaat onderzoeken krijgt vertegenwoordigers van alle vijf grote politieke partijen. Alleen een kandidaat van GroenLinks wordt nog gezocht.

De commissie komt onder leiding te staan van CDA'er J. Donner, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid. Namens D66 neemt A. Rinnooy Kan, lid van de raad van bestuur van bankverzekeraar ING, zitting in de commissie. De Gelderse commissaris van de koningin, J. Kamminga (VVD), en burgemeester R. Vreeman (PvdA) van Zaanstad zijn de andere leden. Namens GroenLinks was A. van Es, directeur van De Balie, gevraagd, maar zij heeft om privéredenen geweigerd.

De vakbonden en werkgeversorganisaties namen samen het initiatief tot de vorming van een WAO-commissie. Minister Vermeend (Sociale Zaken) heeft het idee omarmd. De bedoeling ervan is dat de discussie over de grote instroom van arbeidsongeschikten in de WAO van zijn politieke lading wordt ontdaan, of zoals Vermeend onlangs zei: ,,om de discussie te ontmythologiseren''.

PvdA en VVD hebben regelmatig aanvaringen gehad over de WAO. De VVD sloot zelfs met het CDA een akkoord over een eigen plan met strenge maatregelen. Het aantal mensen met een WAO-uitkering, nu ruim 920.000, groeit met ongeveer 15.000 per jaar.