Die juffrouw

Dat Nina Brink niet deugt, weten we onderhand wel. Dat standpunt is politiek correct geworden. Maar de New Yorkse topbankier Onno Ruding slaagde er gisteren in om dat oordeel op politiek incorrecte manier uit te spreken.

In Buitenhof vroeg presentator Rob Trip wat hij van die mislukte beursgang van World Online vond. Daarmee had Nederland zich geblameerd in de grote financiële wereld in New York en London, wist Ruding. Wie was dan eigenlijk de schuld? Hier kon hij zijn vorige bank, de ABN-Amro, niet afvallen. De beurs had verantwoordelijkheid, vond hij, er moesten betere regels komen. Maar wat vond hij van Nina Brink? ,,Het is veel ruimer dan alleen die juffrouw Brink'', antwoordde Ruding laatdunkend. Ik hoorde een zacht ,,aaaahh'' in het publiek, Ruding merkte het op en probeerde te verduidelijken: ,,Het onderwerp, nee dat is heel zorgelijk. Het is in niemands belang''. Maar het kwaad was geschied ,,die juffrouw'', de doctorandus-titel van de jaren vijftig: mevrouw moetende worden, heel vroeger de aanspreekvorm voor lager volk. Ik dacht terug aan `tante Truus' van toen hij nog minister was. Hij is al een tijdje weg, maar toch, Trip herhaalde het nog eens: ,,u zegt die juffrouw''. Dat was dus het nieuws van de uitzending: ,,Ruding zegt die juffrouw''.

Hij zei ook ,,die mevrouw'' in ,,ik kan me niet voorstellen dat die mevrouw naïef is''. Had hij ook ,,die meneer'' gezegd in het geval van een Rinus Brink? Waarschijnlijk wel, want hij bedoelde dat strontvliegje midden op de lens van de grote financiële wereld. In Andere Tijden hoorde ik een hedendaagse historicus ,,een mevrouw'' zeggen toen hij sprak over de onthulling van een standbeeld dat een vrouw voorstelde. Hij had in zijn verlegenheid speciale eer willen bewijzen aan deze sekse maar bereikte het tegendeel. Het valt niet mee.

Terug naar Buitenhof. Minister Netelenbos kwam aan de beurt, nagloeiend van de hosanna's in de PvdA-viering van zaterdag. Trip memoreerde hoe fractieleider Ad Melkert haar had geprezen omdat ze ,,al die mannen van `Nederland mobiel' maar mooi in een houdgreep had vastgepakt''. Vind ik ook.

Maar hoe zat dat nu, Netelenbos had tegen Trouw gezegd dat Nederland niet rijp was voor een vrouwelijke premier? Wat bedoelde ze? We hebben een eeuw van populaire koninginnen achter de rug. Maar premier Kok, die al dat applaus had genoten, was man. Twee correctheden streden om voorrang: ,,Kok is groot'' en ,,Vrouw is beter''. Hoe zou ze zich hieruit redden? Ze begon uit te varen tegen het seksisme dat het onmogelijk maakte om als vrouwelijk premier in Nederland aanvaard te worden. ,,Een premier moet een vader des vaderlands zijn en de mensen moeten dat ook zien in zo'n persoon. Ik luisterde zojuist naar de heer Ruding, toen hij sprak over mevrouw Brink en toen dacht ik het seksisme is nog aardig wijd verspreid''. Ruding was inmiddels onderweg naar Schiphol.

,,Juffrouw Brink, hè'', herhaalde Trip het grote nieuws.

,,Ja, dat vond ik dus heel ernstig. Ik vind het helemaal niet kunnen'', siste Netelenbos. En daarom moet Wim Kok altijd premier blijven, begreep ik. Ik kon me niet voorstellen dat die mevrouw Netelenbos naïef was.

Even komisch was `Sport op Stelten' van Jiskefet dat helaas aan de zomerstop begint. Een zwart-wit sportprogramma met de overdreven uitspraak van vroeger. Vorige week was het beste. Presentator: ,,Een vraag die de kijker op de lippen brandt: is autoracen ook gevaarlijk?'' Sportman: ,,Natuurlijk is dat gevaarlijk. Maar als je goed afremt voor bochten, kan je niks gebeuren.''

Een supporter die het met oom agent aan de stok krijgt omdat hij zijn club toeroept: ,,Het is toch geen meisjeskostschool!'' Jiskefet is vlotter geworden. Helaas wisten ze het gisteren na een kwartier niet meer en vervielen ze in hun oude lullo-rol, corpsballen in de skybox. Dat heb ik te vaak gezien. De improvisaties zijn langdradig maar de goede teksten springen eruit. Waarom beperken ze de uitzending niet tot een kwartier, dan hoefden ze ook niet zo vroeg te stoppen.

    • Maarten Huygen