Degradatie MVV ondanks ruime zege op Heracles

Ondanks de ruime 5-1 zege op Heracles daalt MVV na drie jaar weer af naar de eerste divisie. Gezien het verloop van de nacompetitie had iedereen binnen de club daar al rekening mee gehouden. MVV speelde vanaf dag één matig tot slecht, haalde maar één punt uit de eerste drie wedstrijden en zag FC Groningen al zijn duels moeiteloos winnen. Zelf kon de Maastrichtse ploeg ook al weinig uithalen tegen de noorderlingen: op eigen veld verloor de ploeg van Wim Koevermans (oud-trainer van FC Groningen) met 4-1 van de formatie van coach Jan van Dijk.

En dus berustte heel MVV gisteren in zijn lot. De spelers voetbalden plichtmatig tegen Heracles, trainer Koevermans leek met zijn gedachten al bij de eerste divisie en ook de supporters lieten het afweten. Verder dan wat obligate spreekkoren kwam de amper tweeduizend man tellende aanhang niet. Na een matig seizoen, waarin MVV als zestiende eindigde in de reguliere competitie, was de harde kern kennelijk murw gebeukt. ,,De koers was toch al gelopen'', verwoordde verdediger Rodney Falix de gevoelens van de spelers van MVV. ,,Natuurlijk wilden we onze supporters nog iets bieden, maar dat is niet makkelijk als je weet dat je gaat degraderen.''

Ook trainer Koevermans toonde zich teleurgesteld. ,,Ik had nooit verwacht dat we in de nacompetitie door het ijs zouden zakken. Als eredivisieclub ga je er toch van uit dat je het redt.'' De degradatie betekent een forse streep door de rekening van de beleidsmakers bij MVV. Aan het begin van dit seizoen presenteerden directeur Ron Weyzen en voorzitter Fons Cremers nog een ambitieus vijfjarenplan. Volgens Weyzen zou de begroting van zijn club binnen vijf jaar stijgen van negen miljoen naar achttien miljoen gulden. MVV zou in dat geval kunnen uitgroeien tot een stabiele middenmoter. Bovendien moest stadion De Geusselt (capaciteit: 10.000 zitplaatsen) in 2001 geheel gerenoveerd zijn.

Door het gedwongen afscheid van de eredivisie moet MVV beleidsmatig een pas op de plaats maken. Voorzitter Alfons Cremers maakte bekend dat het gat in de begroting één miljoen gulden bedraagt. Cremers gaat er dan ook vanuit dat er een speler verkocht moet worden om het verlies te dekken. Volgens de voorzitter is MVV gebaat bij een snelle terugkeer naar de eredivisie. ,,Liefst binnen een of twee jaar, anders lukt het nooit meer.'' Veel spelers zullen niet vertrekken bij MVV, want vrijwel de voltallige selectie heeft een doorlopend contract. Inmiddels raakte MVV wel verdediger Roel Janssen (naar FC Groningen) kwijt. Een andere verdediger, Thomas Caers, kan een contract tekenen bij het naburige Fortuna Sittard.

Ook trainer Koevermans heeft nog een doorlopende verbintenis. De oud-international leverde afgelopen jaar een prima prestatie door het zwakke MVV in de eredivisie te houden. De ploeg eindigde toen als veertiende. De degradatie van dit jaar kan nauwelijks aan Koevermans worden toegeschreven. De trainer moest zeven nieuwe spelers inpassen en kampte vrijwel het gehele jaar met een waslijst aan blessures. Binnenkort heeft Koevermans een gesprek met voorzitter Cremers en directeur Weyzen, die in de belangstelling staat bij PSV om daar de vertrekkende manager Frank Arnesen op te volgen. Dan wordt ook over het lot van de trainer beslist.

Koevermans gaat ervan uit dat hij bij MVV blijft. ,,We moeten ons goed voorbereiden op de eerste divisie. Pas dan maken we een kans op promotie. Ik weet zeker dat we in staat zijn om een sterk elftal op de been te brengen.'' Koevermans had wel een verklaring voor de degradatie van MVV. ,,Mijn spelers hadden moeite met de druk. De eerstedivisieploegen zijn ontzettend gemotiveerd, ze willen je allemaal opvreten. Wij hadden al een zwaar seizoen achter de rug en waren mentaal niet meer in staat om de nacompetitie tot een goed einde te brengen.''

Afgezien daarvan kwam MVV gewoon kwaliteit te kort. De ploeg is dan ook niet beter dan sterke eerstedivisieploegen als FC Zwolle of RBC. Slechts doelman Theo Snelders, verdediger Caers en aanvaller Luiz Emerson zijn van eredivisieniveau. Koevermans erkent dat hij in de marge moet werken. ,MVV zal met de huidige, financiële middelen altijd een club zijn die om de onderste vijf, zes plaatsen meedoet in de eredivisie.''

    • Marcel Abrahams