De Bruijn verbaast met records

Zwemster Inge de Bruijn heeft in het weekeinde in Sheffield haar grote vorm onderstreept met twee wereldrecords. Zowel op de 100 meter vlinderslag als de 100 meter vrij, het koningsnummer, scherpte de Nederlandse respectievelijk zaterdag en zondag het wereldrecord aan.

Bij de vlinderslag was De Bruijn met 56,69 zelfs meer dan een seconde sneller dan het oude record van de Amerikaanse Jenny Thompson (57,88), op de 100 meter vrij zwom ze 53,8.

De Bruijn onderstreepte vorige week, net terug uit de Verenigde Staten, in Monaco al op haar mogelijkheden met een wereldrecord op de 50 vlinder. In Sheffield verraste ze aanvankelijk met opnieuw een wereldrecord op de 50 vlinder (25,64). Bovendien evenaarde ze met 24,51 op de 50 vrij het zes jaar oude wereldrecord van de Chinese Jingyi Le. Op de Olympische Spelen gaat De Bruijn in september op drie afstanden van start, op alle drie als favoriet: de 100 vlinder en de 50 en de 100 meter vrij.

Verbetering van een wereldrecord met meer dan een seconde is de laatste jaren internationaal niet meer vertoond. De zwemster uit Barendrecht stond in Sheffield zelf ook versteld van haar optreden. ,,Ik heb het gevoel dat ik maar kan blijven doorgaan'', zei De Bruijn na haar vlinderrecord. ,,Echt moe word ik niet. Ook niet als ik heel snel open. Dat is het gevolg van de intensieve training. Maar ook mijn nieuwe badpak speelt daarin een belangrijke rol.''

De Bruijn keerde halverwege in 26,47 seconden. Die tijd was een jaar geleden op de 50 meter nog een wereldrecord geweest. ,,Ik keek zelf eerst naar de honderdsten, vervolgens wat er voor stond.'' Ze herhaalde dat gisteren op het koningsnummer, de 100 vrij. 's Ochtends had De Bruijn, in Sheffield bijgestaan door haar vriend en coach Jacco Verhaeren, er een hard hoofd in. De 53,80 begroette ze vol ongeloof. ,,Zo hard is nog nooit iemand gegaan. Bijna eng, steeds een ideale race te zwemmen.''

Een verklaring voor haar progressie ligt gedeeltelijk op het mentale vlak. Eindelijk paart de 26-jarige De Bruijn haar fraaie techniek, zeker op de vlinderslag, aan een ongebreidelde trainingsijver onder de hoede van de Amerikaanse kampioenenmaker Paul Bergen.

De Bruijn doet mee aan de NK die donderdag in Drachten beginnen. Maandag, daags na de NK, vertrekt ze naar Brazilië, waar ze op uitnodiging aan wedstrijden deelneemt. Pieter van den Hoogenband is voldoende hersteld van zijn schouderblessure om te kunnen starten bij de NK. Hij heeft de training inmiddels hervat.

Naast de opvallende prestaties van De Bruijn waren er nog enkele uitschieters in Sheffield. Op de 50 meter vrije slag voldeden Wilma van Hofwegen en Johan Kenkhuis aan de olympische limieten. Michael van Rijn won de finale in 25,52. Kenkhuis werd tweede achter de Brit Mark Foster in 22,44 en won de 100 vrij, op rand van griep, in 49,46.

Carla Geurts kwam ook aan de olympische limiet op de 200 en de 400 meter vrije slag. Met de opgetelde tijden van vier zwemsters (Kirsten Vlieghuis, Carla Geurts, Manon van Rooijen en Haike van Stralen) op de 200 meter vrij (8.08,15) is een estafetteploeg voor Sydney ook mogelijk. De gesteld elimiet staat op 8.12,90.

Klaas Erik Zwering brak het Nederlands record op de 100 meter rugslag. Hij zwom de afstand in 57,06. Het oude record stond sinds de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 met 57,15 seconden op naam van Martin van der Spoel.