Chello ondanks angst van beleggers naar beurs

Het beroerde beursklimaat van de voorbije weken kan internetaanbieder Chello niet van een gang naar de beurs weerhouden.

De sof rond de beursgang van internetbedrijf World Online heeft beleggers aan het denken gezet. Zij keerden zich massaal af van de risicovolle internetaandelen en stopten hun geld in de meer traditionele fondsen.

Technologiewaarden moesten internationaal forse koersdalingen incasseren en menig aspirant-beursfonds zag zich gedwongen voorlopig af te zien van een gang naar de effectenbeurs.

Chello, dat toegang tot internet aanbiedt via de kabel, trekt zich voorlopig niets aan van het huidige beroerde beursklimaat voor technologiefondsen. Het dochterbedrijf van de expansieve kabelmaatschappij UPC gaat, als alles goed gaat, aanstaande woensdag naar de beurs. ,,Er kan natuurlijk nog van alles gebeuren, maar de beursintroductie gaat vooralsnog gewoon door'', aldus een woordvoerster.

Chello krijgt een notering aan zowel de Amsterdamse als de Amerikaanse beurs. Het internetbedrijf, dat afgelopen jaar een verlies leed van ruim 300 miljoen gulden, hoopt met de beursgang een bedrag van ongeveer 1,7 miljard gulden op te halen. Een aandeel Chello moet tussen de 13 en 17 euro gaan kosten. De beurswaarde komt daarmee uit op maximaal 4,6 miljard euro (tien miljard gulden), zo'n beetje de helft van waar het bedrijf aanvankelijk op had gehoopt. Chello schuifelt dus uiterst voorzichtig naar het Damrak en het bedrijf zelf is er dan ook van overtuigd geen tweede World Online te worden.

De lage emissiekoers van de Chello-aandelen bezorgde moederbedrijf UPC eerder zware klappen op de Amsterdamse beursvloer. De aandelen UPC daalden aanvankelijk zelfs 30 procent tot ruim onder de 19 euro. UPC brengt woesdag 10 procent van de aandelen Chello naar de beurs en krijgt daar dus een bedrag van maximaal zo'n 460 miljoen euro voor. Die teleurstellende opbrengst betekent minder investeringsmogelijkheden voor zowel UPC als Chello.

Volgens analisten kan de behoedzame beursgang voor Chello gunstige effecten hebben. De kans op koersstijgingen na de emissie is dan immers groter.