`Beursgang WOL was haastklus'

De jongste uitspraken van Nina Brink, de voormalige bestuursvoorzitter van World Online, bewijzen eens te meer dat de beursgang van de internetaanbieder in maart een ,,haastklus'' was.

Dat zegt P. de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De Vries vindt het ,,ridicuul'' dat Brink, zoals ze zelf zegt, niet goed op de hoogte was van de inhoud van het omstreden prospectus van World Online. ,,Het mag toch niet zo zijn dat ik voortaan aan bestuursvoorzitters de vraag moet stellen of ze hun eigen prospectus wel hebben gelezen'', aldus De Vries.

In een interview met NRC Handelsblad afgelopen zaterdag vertelt Brink dat twee persoonlijke overeenkomsten met de venootschappen Reggeborgh en Mallowdale onvolledig in de prospectus stonden vermeld, terwijl dit wettelijk verplicht was. Brink en de banken die de beursgang begeleidden, ABN Amro en Goldman Sachs, ontdekten de fout pas laat en Brink besloot de overeenkomsten aan te passen. Hierdoor liep zij naar eigen zeggen tientallen miljoenen guldens mis.

De fout werd gecorrigeerd, maar dat neemt volgens De Vries van de VEB, niet weg dat het prospectus op het moment van verschijnen onvolledig was. ,,Het schetst hoe onzorgvuldig en snel de beursgang is geweest'', zegt De Vries. Hij stelt dat het mogelijk was geweest de fout te herstellen door het plaatsen van advertenties met een aanvulling op het prospectus. De VEB kijkt namens gedupeerde beleggers naar de mogelijkheid om een schadeclaim in te dienen. Het prospectus dient hierbij als voornaamste bewijsstuk.

VEB-voorzitter De Vries vindt het moeilijk te geloven dat Brink ,,vrijwillig'' heeft afgezien van de miljoenen die ze misliep door de annulering van haar overeenkomsten met Reggeborgh en Mallowdale. Brink is volgens De Vries ,,een rationeel ingestelde persoon die niet zomaar 260 miljoen gulden aan zich voorbij laat gaan''. De VEB-voorzitter vindt het vreemd dat Brink de betrokken adviseurs (bij de banken) schijnbaar niet eerder heeft aangesproken op het te laat ontdekken van de fout, die voor haar zo duur uitpakte.

ABN Amro houdt vol dat het pospectus ,,deugdelijk en volledig'' is, aldus een woordvoerder. Naast de VEB overwegen verschillende advocatenkantoren stappen tegen World Online, de betrokken banken en Nina Brink.

Oud-minister Onno Ruding zei gisteren in het tv-programma Buitenhof dat de beurgang van World Online de reputatie van ABN Amro en de Amsterdamse beurs ernstig heeft aangetast. Ruding – die het steeds had over ,,juffrouw Brink'' – was vroeger lid van de raad van bestuur van de Amrobank en is bestuurder bij de Amerikaanse Citigroup, een concurrent van Goldman Sachs en ABN Amro.

DOSSIER WORLD ONLINE www.nrc.nl