Auteur Winterson wint proces over internetnaam

Een Engelsman die 130 Britse schrijversnamen op internet had `gekaapt', onder meer die van Jeanette Winterson, moet die domeinnamen uiterlijk vandaag aan de auteurs teruggeven. Dat heeft het rechtsorgaan dat zich met het intellectueel eigendom bezighoudt, de WIPO (World Intellectual Property Organisation), afgelopen week besloten. Dr. Mark Hogarth, een docent filosofie aan de universiteit van Cambridge heeft het recht niet om domeinnamen van auteurs te claimen, oordeelde de WIPO. Schrijfster Jeanette Winterson reageerde zaterdag opgelucht over dit vonnis in de krant The Independent. Zij ontdekte begin dit jaar, toen ze een website over zichzelf wilde maken, dat Hogarth haar naam en die van andere auteurs op het internet al geclaimd had, zoals jeanettewinterson.com. Ze kon haar naam terugkopen van de internetkaper. Winterson diende een klacht bij de WIPO in en stelde dat de naam van een auteur zijn eigen handelsmerk is. De WIPO is het daarmee eens. De Cambridge-docent, die zich meer domeinnamen toeëigende, overweegt in beroep te gaan.