Atletiekmemorial na storm afgelast

Ook de Adriaan Paulen Memorial (APM), de enige Nederlandse Grand Prix-wedstrijd in de atletiek moest gisteren vanwege de storm worden afgelast. ,,Je moet er niet aan denken dat een atleet, die zich voorbereidt op de Spelen hier geblesseerd zou zijn geraakt door een weggewaaid voorwerp'', zei directeur F. Zwanenburg van de APM.

Minder dan uur voor de officiële opening besloot de organisatie in Hengelo ten behoeve van de veiligheid van de atleten de wedstrijd af te lasten. Tevergeefs werd getracht om een deel van het programma, vooral de langere afstanden met sterke buitenlandse deelname, morgenavond toch nog te laten afwerken. De organisatie kreeg van verschillende kanten medewerking, maar de voorwaarde van een uur live op televisie kon niet worden ingewilligd. Het is in verband met de drukke internationale wedstrijdagenda onmogelijk de APM, die een begroting van 1,5 miljoen gulden heeft, dit jaar opnieuw vast te stellen.

De afgelasting zal derhalve een behoorlijke schadepost opleveren. Directeur Zwanenburg durfde gisteravond nog geen schatting te doen. De organisatie is niet tegen dergelijke onverwachte omstandigheden verzekerd. Zwanenburg vreest niet dat het evenement van volgend jaar geen doorgang zou kunnen vinden door het financiële verlies van deze editie. Toeschouwers, die hun geld terug willen, moeten zich bij de organisatie melden. De opbrengst van de toegangskaarten zou ten goede komen van aan de hulpactie voor Enschede.

De wedstrijd zou een sober karakter hebben gehad vanwege de vuurwerkramp. Er ging gisteren toch nog één onderdeel van de APM door. Het kogelslingeren voor mannen vond al in de ochtenduren in een leeg stadion plaats. Dat was gedaan om gevaar voor andere atleten te voorkomen. Zo werd de Witrus Astapkovitsj de enige winnaar bij deze editie van de APM.