Wuivende man met bonbondoos is zoek

Waar is de wuivende man met bonbondoos gebleven die jarenlang bij metrostation Ganzenhoef in de Amsterdamse Bijlmer stond? Een kleurenfoto van het metershoge, neon-verlichte beeld hing afgelopen maand in het Cobra-museum in Amstelveen op de tentoonstelling van beeldend kunstenaar Anton Martineau. Enthousiaste museumbezoekers wilden het beeld in het echt zien en gingen naar de Bijlmer: alleen – waar stond dat ding dan?

De wuivende man met bonbondoos is weg. Verdwenen. Al drie jaar, naar nu blijkt. ,,Als 'ie is waar ik denk dat 'ie is, dan is er niet veel meer van over'', had de kunstenaar van een ambtenaar te horen gekregen. ,,Geen idee waar dat beeld nu is'', zegt een woordvoerder van stadsdeel Zuidoost, eigenaar van het beeld. En voorzitter A. Zondervan van de werkgroep Kunst en Vernieuwing, die probeert openbare kunstwerken in Zuidoost van de slopershamer te redden, zegt: ,,Het beeld komt op onze inventarisatie uit 1993 niet voor.''

Toen de gemeente Martineau 25 jaar geleden de opdracht voor het kunstwerk gaf, mocht hij geen rood en groen licht gebruiken. Het kunstwerk zou dan te veel overeenkomsten met een verkeerslicht vertonen. En de piloon waarop het beeld zou komen te staan, moest een grote deur hebben, omdat anders de medewerker van het energiebedrijf zou moeten bukken om bij de stoppenkast te komen.

Waarschijnlijk is de toenmalige projectleider van Ganzenhoef, Lex van Lange, een van de laatsten geweest die het beeld op zijn plek hebben zien staan. ,,Bewoners wilden het beeld na de renovatie van Ganzenhoef graag terug. Daarom hebben we het zorgvuldig gedemonteerd.''. Van september 1996 tot juni 1997 lag het opgeslagen tussen de bouwketen op het werkterrein. Maar de wuivende man paste niet in het beeld van de nieuwe stadsontwerpers. Van Lange: ,,Toen wij het werkterrein schoon moesten opleveren, is het beeld naar de gemeentewerf gegaan.'' Maar Bouke Kooistra van de gemeentewerf in Zuidoost zegt: ,,Ik weet zeker dat hij hier nooit heeft gestaan.'' Martineau heeft de Stichting Beeldrecht ingeschakeld.

    • Monique Snoeijen