Winst voor oude partijen Suriname

De overwinning van het Nieuw Front, de combinatie van traditionele partijen, bij de vervroegde parlementsverkiezingen in Suriname wordt waarschijnlijk nog groter dan de eerste uitslagen te zien gaven.

Na telling van bijna 90% van de stemmen staat het NF op 33 van de 51 parlementszetels. De partij van president Wijdenbosch heeft één zetel moeten inleveren en komt nu op twee.

In Suriname wordt met spanning gewacht op de volledige uitslag die pas in de loop van de zaterdag bekend wordt. Cruciaal is of het NF erin slaagt 34 zetels of meer te behalen waardoor de combinatie zelfstandig een presidentskandidaat zou kunnen kiezen. Analisten van het onderzoeksbureau IDOS achten dat niet onwaarschijnlijk omdat de resterende 10 procent van de stemmen vooral moet komen uit stembureaus in Paramaribo waar het NF een grote aanhang heeft. Blijft het NF op 33 zetels steken, dan zal ze hoogstwaarschijnlijk een coalitie aangaan met DA91, dat een teleurstellend resultaat van 2 zetels behaalde.

De leider van de grootste partij in het NF, oud-president R. Venetiaan van de NPS zegt in een eerste reactie ,,ontzettend blij te zijn met het mandaat van het volk voor veranderingen in Suriname.'' Venetiaan wilde niet ingaan op een eventuele presidentskandidatuur van zichzelf. Wel gaf hij aan dat de NPS de positie van staatshoofd opeist als de leider van de andere grote partner in het NF, de Hindoestaanse VHP, de plek van parlementsvoorzitter in handen krijgt. ,,VHP-voorzitter Lachmon is verliefd op die stoel. De logica is dan wel dat de NPS het presidentschap krijgt'', aldus Venetiaan, die vrijdagavond een groots onthaal van zijn aanhang kreeg in het NPS partijcentrum in Paramaribo.

Verwacht wordt dat in dat geval de derde grote NF-partner, de Javaanse Pertjajah Luhur, het vice-presidentschap zal bemachtigen. De Pertjajah Luhur, onder leiding van S. Somohardjo, werd in het NF groter dan de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) van vakbondsleider F. Derby. Deze zegt ,,binnen een maand'' duidelijkheid te verwachten over de manier waarop het NF de regeermacht wil gaan overnemen.

In het kamp van president Wijdenbosch heerst grote verslagenheid. Bij het kantoor van zijn partij waren gisteravond alle ,,festiviteiten'' afgelast. De president had de verwachting uitgesproken ,,tussen de 34 en 41 zetels te behalen''. Ook bij de Millenium Combinatie (waarschijnlijk 11 zetels) waarvan de NDP van oud-legerleider D. Bouterse deel uitmaakt, heerst teleurstelling. ,,Maar wij gaan met opgeheven hoofd de oppositie in en komen keihard terug'', aldus een woordvoerder. Westerse diplomaten juichen de zege van het NF toe. Verwacht wordt dat Nederland positief staat ten opzichte van nieuw bestedingsoverleg met Suriname over de 600 miljoen resterende ontwikkelingsgelden. Dat overleg lag tijdens de regering Wijdenbosch stil omdat Den Haag geen vertrouwen had in zijn beleid.

    • Joost Oranje